Villefranche-de-Rouergue (46 km) www.villefranche.com

Deze plaats ligt in het Departement Aveyron en heeft 13.000 inwoners. Het is een bastidestad en is in de Middeleeuwen(1252) als nieuwe stad gesticht.

Het is een leuke plaats die een bezoek op donderdag als er een grote regionale markt is, zeker waard is. Wel voor 12.00 uur bezoeken, want daarna is de markt afgelopen. Er zijn vele winkels in de stad en zeer grote supermarkten vlak buiten de stad. De markt ligt rondom de kerk, het centrale punt van de binnenstad.

    

De markt bestaat uit een deel waar kleding en levensmiddelen wordt verkocht. Dit deel ligt wat van de kerk af. Op het plein van de kerk staan kraampjes met verse groente, fruit, planten en lokale specialiteiten.

Als de marktlui hun koopwaar inpakken, gaan de restaurants open. Je hebt in Villefranche leuke kleine restaurants waar je vanaf twaalf uur in de middag een eenvoudige plat du jour of menu voor rond de 10 euro kunt krijgen. In Villefranche ben je vaak de enige Nederlander tussen de Fransen, zeker buiten het seizoen. Als je vroeg in de ochtend komt, kun je koffie met croissant bestellen in één van de barretjes. Ook hier ben je de enige Nederlander tussen de Fransen.

    

De kerk de Notre Dame, dat het middelpunt is van Villefranche is gebouwd in de periode van de 13e tot de 16e eeuw. Je kunt er gewoon naar binnen lopen, behalve op zondag.

     

Als je rond twaalf uur in de stad bent dan tref je marktlui aan die hun waar aan het inpakken zijn. Jammer, want de markt en alle mensen die er op af komen, geeft toch extra sfeer.

Altijd leuk om te doen is om de stadswandeling. Bij het Office de Tourisme is een plattegrond van de stad beschikbaar met daarop gemarkeerde bijzonderheden. In de stad hangen op plaatsen, die interessant zijn, bordjes op de muur met uitleg. Op deze manier ontdek je weer wat plekken in de stad.

              

In de kerstperiode vind je in de hoek van de binnenplaats bij de kerk een aantal houten huisjes die een kleine kerstmarkt vormen.