Toulouse (150 km) www.toulouse.fr, www.ot-toulouse.fr, http://nl.wikipedia.org/wiki/Toulouse

De stad Toulouse is bijna geheel opgetrokken uit roze bakstenen. Het is de hoofdstad van het departement Haute-Garonne en de regio Midi-Pyrénées. Het is de tweede universiteitsstad van Frankrijk. Toulouse is ook de hoofdstad van de Europese ruimtevaart. Er zijn twee bijzonderheden te bezoeken. La Cité de l'espace, een themapark over ruimte en ruimtevaart. En Airbus. Airbus kun je bezoeken en is zo populair dat je van te voren moet reserveren. De stad ligt aan de Garonne en het Canal du Midi en heeft 460.000 inwoners. Hier staat de basiliek St. Sernin, de grootste Romaanse kerk ter wereld. Andere bezienswaardigheden zijn de St. Etienne kathedraal, het Musée des Augustins, de prachtige patriciërshuizen en het Place du Capitole met het mooie stadhuis.

In de vijftiende eeuw bloeide Toulouse op door de verkoop van pastel. Rijke kooplieden bouwden huizen met de beroemde roze bakstenen. De stad wordt nog steeds "la ville rose" genoemd. Met de komst van de kleurstof indigo ging het slecht met de pastel, en dus met Toulouse. 

De geschiedenis van de pastel begint tijdens de renaissance in de gouden driehoek Toulouse, Albi en Carcassonne. Een kleine honderd jaar lang was het platteland van Lauragais volledig bezaaid met de gele bloemen van de wedeplant. Uit deze bloemen werd een bleekblauwe pasta gehaald die gebruikt werd om stoffen te verven. Het was het enige gebied in Frankrijk dat pastel produceerde en dat zorgde al snel voor een bloeiende economie. Dat kun je nog zien aan schitterende herenhuizen van de handelaren uit Toulouse. Pastel werd later onttroond door de kleurstof indigo en verdween bijna volledig uit beeld.

Toulouse is zeer zeker het bezoeken waard. Het is wel bijna twee uur rijden, grotendeels over de snelweg. Overal in de binnenstad zijn parkeergarages. Betaald parkeren, maar je bent wel gelijk midden in het centrum. Je kunt ook gratis parkeren buiten het centrum in de buurt van "Les Abattoirs". Als je de brug overloopt, ben je midden in het centrum. Er zijn stadswandelingen beschikbaar op de wiki van Toulouse. In het folderboek dat beschikbaar is in Mas de Vert zijn rondwandelingen opgenomen en er is een stadsplattegrond beschikbaar.

Ons bezoek aan Toulouse

We bezoeken de stad op 24 en 25 december 2008. De Fransen kennen geen tweede kerstdag. Kerstavond en eerste kerstdag worden uitgebreid gevierd in huiselijke sfeer met hoe kan het ook anders veel eten. En dan vooral oesters en andere soorten schaaldieren en vis.

Woensdagochtend 24 december vertrekken we richting Toulouse. We hebben tussen twee uur en half drie afgesproken op het Place du Capitole vlak voor het stadhuis met onze Franse lerares Nicole die in Toulouse is geboren en die daar nu bij familie kerst viert, Pascal, Amber, Do en Hans die in Mazamet logeren, dat zo'n 100 km onder Toulouse ligt. Om rustig de stad te kunnen bekijken hebben we een overnachting geboekt in Hotel Albert 1er. Dit hotel ligt midden in het centrum. Parkeren kan dichtbij voor speciaal langparkeertarief in een vlakbij gelegen beveiligde parkeergarage. We zijn ruim op tijd bij de plaats van rendez-vous.

We lopen vanaf het hotel langs de overdekte markt Victor Hugo en komen dan al snel bij de achterkant van het Capitole uit. We lopen onder de poort door en zijn aangekomen bij het punt van onze gezamenlijke afspraak. Bij de poort onder de drie vlaggen.

       

We zijn veel te vroeg voor onze rendez-vous dus we drinken wat in een van de restaurants tegenover het Capitole en besluiten dan maar om alvast op eigen houtje de kerstmarkt op het Place du Capitole te verkennen. Er is een ijsbaan, er staan allemaal houten huisjes met snuisterijen en lekkernijen en er zijn marktkraampjes. De zon schijnt volop en het is heerlijk weer. Regelmatig circuleren we langs het punt van onze rendez-vous, maar niks te zien en elke keer weer doen we een volgende ronde over de kerstmarkt. Op het moment dat we net een kraampje hebben ontdekt waar ze lekkere broodjes en "vin chaud" verkopen om de inwendige mens wat te versterken, worden we gebeld dat onze rendez-vous gearriveerd is. 

        

We begroeten onze vrienden en bezoeken gezamenlijk het Capitole de Toulouse. Je kunt er zo in lopen en de toegang is gratis. Er hangen overal bijzonder mooie schilderijen. Speciaal valt het schilderij op wat als titel heeft "La loi, la justice et la verité". Vanuit het stadhuis kijk je op "Le marché Noël".

        

Na het bezoek aan het stadhuis lopen we gezamenlijk over de kerstmarkt waar het ondertussen erg druk is geworden. Konden we net nog ruim wandelen, nu is het schuifelen. Er worden worstjes gekocht en alle snuisterijen worden uitgebreid bekeken. Je kunt ook met de kerstman op de foto.

       

Na de markt lopen we gezamenlijk een rondje door het oude gedeelte van Toulouse. Overal in de stad zijn plaatsen waar je een fiets kunt lenen. Je betaalt 1 euro en het eerste anderhalf uur is gratis. Daarna betaal je per uur ongeveer een euro. Ideaal om je te verplaatsen in deze stad. Lopen is overigens ook erg goed te doen. De binnenstad met alle bijzonderheden is goed te belopen. Overal zijn kerken, mooie huizen en gevels. De een nog mooier dan de ander. Deze dag is het in de stad druk met Fransen, die inkopen doen. Ze lopen met dozen en tassen met cadeautjes. Het eten vliegt de winkels uit. 's Avonds is bijna alles dicht en bijna alles wat open is, is al lang van te voren gereserveerd, Fransen vieren kerstavond vooral met familie thuis. Na dit rondje Toulouse drinken we nog wat en nemen bij een Metro-station van onze vrienden afscheid. Die hadden nog wat moeite om thuis te komen, omdat de hond niet mee mocht in de metro. Volgende keer hondenpaspoort toch maar meenemen?

       

We lopen nog wat door de stad en gaan wat drinken in een bar aan de voet van de Basilique Saint Sernin. Dit is een kerk uit de twaalfde eeuw, die gebouwd is om de pelgrims onderdak te bieden, die naar Saint-Jacques-de-Compostella gaan.

Als we uit de bar weer naar buiten komen, is het donker. De kerk is dicht, de stad inmiddels redelijk verlaten. Ik maak nog een foto van de zeer sfeervol verlichte toren, maar door de mist wordt dit niks. Veel restaurants zijn dicht of gaan dicht. We zwerven nog wat rond door de mist en de kou. Uiteindelijk vinden we toch een leuke eetgelegenheid voor de kerstavond. 

De volgende ochtend is de stad in de mist gehuld. Na het ontbijt in het hotel gaan we groente kopen op de markt vlakbij. Die is gewoon open. Overal zijn ook de bakkers open. Dus wordt er ook nog wat vers brood gekocht.

       

Nadat de boodschappen binnen zijn, gaan we verder Toulouse verkennen, mist of geen mist. We gaan eerst naar de Basilique Saint-Sernin. Deze is nu open en de kerstmis is in volle gang. We volgen een klein stukje van de mis. Wonder boven wonder kunnen we ook nog volgen waar het over gaat. De Franse lessen zijn niet voor niks geweest. Wel bijzonder zo. Hoeveel pelgrims zijn ons op deze plaats niet voorgegaan? Daarna gaan we op weg naar de Garonne. We komen langs het Hotel d'Assezat. Bij de Garonne aangekomen blijkt deze volledig in de mist gehuld. We steken de Pont Saint-Pierre over en komen langs het hôpital de La Grave. Ook dit is in de mist gehuld. Het is een ziekenhuis dat oorspronkelijk dateert uit de 12e eeuw en in eerste instantie voornamelijk bestemd was voor mensen met pest. We lopen verder en gaan rechtsaf om uit te komen bij de "Les Abattoirs". De voormalige slachterijen, waar nu een museum voor moderne kunst is gevestigd. 

      
Hotel d'Assezat                           Dôme de la Grave                                  Les Abattoirs         

We lopen langs het water terug. Er is een brug gemaakt buitenom zodat je langs het water kunt lopen. Uitzicht hebben we niet, maar zelfs zonder dat is het indrukwekkend om vlak boven zo'n snelstromende rivier te lopen. Er zou veel meer met waterenergie gedaan moeten worden. Slechts een klein deel van het watergeweld wordt gebruikt om energie op te wekken. Terwijl we langslopen begint de mist een beetje op te trekken. In de zomer zal je ongetwijfeld vanaf dit punt een mooi uitzicht op de stad hebben. Daarna lopen we langs de oever van de Garonne verder. We komen uit bij de Pont-Neuf.

       

Als je door de straatjes naar boven loopt richting Pont-Neuf, kom je uit bij het Château d'eau, de vroegere watertoren van Toulouse.

   

Aan de overkant van het Chateau d'eau ligt het Hotel Dieu St Jacques. We lopen de Pont-Neuf op en hebben uitzicht op het beginpunt van de oude brug. De oude brug is er niet meer, maar wel het vroegere begin.

       

We lopen door de stad naar de Cathédrale Saint-Étienne. Een geweldig bouwwerk. Er is geen mis aan de gang, dus we kunnen rustig rondlopen.

       

Daarna lopen we nog voor een laatste versnapering naar het Place du Capitole, waar de kerstmarkt net open gaat. Hieronder nog wat sfeerplaatjes van de stad.

       

Overal kun je omhoog kijken en mooie gevels en torens zien. Het mooiste is een bijzonder klok. Het is een 24 uurs-klok.

       

 

Om half drie in de middag verlaten we Toulouse en rijden terug naar Mas de Vert. Het eerste stuk volledig in de mist. Op een afstand van 30 km van Mas de Vert weer blauwe luchten en zon. Toulouse was erg leuk, maar we zijn wel weer blij om de zon te zien en thuis te komen.