Labastide-Murat (35 km)  http://www.tourisme-labastide-murat.fr, http://www.cc-labastide-murat.fr

Labastide-Murat heeft 750 inwoners en ligt op één van de hoogste punten van de causse. Je hebt er een geweldig uitzicht. Het plaatsje ligt halverwege de weg naar Gourdon als je binnendoor rijdt. Het is de moeite waard om deze route op de terugweg van Gourdon te nemen en in het plaatsje even te stoppen en rond te lopen. Labastide-Murat heeft ondanks zijn naam nog weinig dat aan een bastide herinnert. Dit versterkte dorp werd gebouwd in 1328 door heer Fortanier van Gourdon bij het kruispunt de wegen van Cahors en Clermont. Labastide-Murat is nu een belangrijk marktcentrum.

         

Hier is het geboortehuis van Joachim Murat(1767-1815). Het huis is nu een museum. Het museum heeft een 18e-eeuwse keuken, een oude tapkamer en tal van herinneringen aan Murat.

          

Joachim Murat was een zoon van de herbergier uit Labastide-Fortunière. Zijn aanvankelijke interesse voor de kerk ruilde hij in voor het soldatenleven. Een snelle promotie onder Napoleon maakte van de dappere Murat een legendarische held. Hij werd maarschalk van Frankrijk, zwager van Napoleon en koning van Napels van 1808 tot 1815. Onfortuinlijk maar trots was het einde van deze "beau sabreur". Hij wilde staand voor een executiepeloton van de ooit verdreven koning Ferdinand IV, die hem te pakken had gekregen, niet geblinddoekt worden en riep de historische woorden: "Spaar mijn gezicht, richt op mijn hart. Vuur." Hij heeft een markant standbeeld in Cahors en de naam van zijn geboorteplaats werd veranderd in Labastide-Murat. De gemeenteraad kreeg in 1852 toestemming van Napoleon III om de naam te veranderen.