Saint Cirq Lapopie (20 km) www.quercy-tourisme.com/st-cirq-lapopie/index.html#home

In het voorjaar van 2008 brengen we weer een bezoek aan dit toeristische kunstenaarsplaatsje. Dit keer parkeren we niet onderaan of in het dorp, maar bovenaan het dorp. Van hieruit heb je een mooi uitzicht over de vallei van de Lot en op Saint-Cirq-Lapopie. 

Het blijft bijzonder hoe ze dit plaatsje op de rots hebben gebouwd. De kerk is pas gerestaureerd en nu open. We lopen omhoog en omlaag door de kleine steegjes. 

       

Saint Cirq de Lapopie ligt in de vallei van de Lot. Dit is een plaats die op de rotsen is gebouwd en heeft 200 inwoners. Het ademt de sfeer van de middeleeuwen uit. Het is een artiestendorp met allerlei snuisterijen. Het ligt strategisch hoog op een rots. Vanaf de weg door de vallei kun je het op een gegeven moment zien liggen. Als je niet oplet, rij je er zo voorbij. Het dorp gaat geheel op in de omgeving. Zelfs de grote kerk valt bijna niet op.

Als je met de auto een bezoek aan het Saint Cirq Lapopie stadje wilt brengen, ben je verplicht de auto beneden te parkeren en omhoog te lopen. Een goede conditie, stevige kuiten en niet al te warm weer zijn aan te bevelen voor een bezoek. De straten in het stadje zijn smal en je kunt er alleen lopend terecht.

Tijdens de wandeling van de parkeerplaats naar boven kun je al ruimschoots genieten van het bijzondere aanzicht van het plaatsje.

Op de motor en te paard kom je wel midden in Saint Cirq Lapopie terecht zonder parkeerproblemen.

In Saint Cirq Lapopie zijn naast de kerk de resten van een burcht. Op de foto onder links van de kerk te zien. Je kunt naar boven gaan en van het prachtige uitzicht genieten.

In Saint Cirq Lapopie zijn kleine steegjes, die vrij steil zijn. Overal zijn winkeltjes met kunstwerken en snuisterijen. Er zijn ook veel restaurants, waar je uit stekend kunt eten. Houdt er rekening mee dat de meeste winkeltjes tussen de middag gesloten zijn. Bezoek je Saint Cirq Lapopie dan geldt ook nu weer dat je het moet bezoeken voor twaalf uur en daarna in één van de restaurants kunt gaan eten. Tussen twaalf en twee eten de Fransen een uitgebreide maaltijd en overal ruikt het dan lekker en zitten mensen op terrasjes bij de restaurants. Na twee uur gaan alle winkeltjes weer open. Bezoeken vanaf twaalf uur en eerst gaan eten en dan het plaatsje bekijken kan natuurlijk ook.

Het uitzicht vanaf de weg weer naar beneden is zeer zeker de moeite waard. Je ziet dan de vallei van de Lot. Kortom als u in de boerderij verblijft is een bezoek aan Saint Cirq Lapopie echt aan te bevelen.