Figeac (25 km) www.quercy-tourisme.com/figeac/index.html, http://www.ville-figeac.fr/index.htm

Figeac(10.500 inw) ligt aan het begin van de vallei van de Célé. De Célé stroomt dwars door Figeac.

         

De markt in Figeac blijft altijd een belevenis. Het is altijd erg druk. Buiten de zomerperiode zijn er weinig buitenlandse toeristen.

           

Overal zijn terrasjes en die zitten op zaterdagmorgen vol. Er komen steeds meer terrassen en ze worden steeds groter. Er zijn veel kraampjes met verse groenten en allerlei lokale specialiteiten.

           

Op het centrale plein zijn er veel kraampjes met regionale verse produkten. De markt slingert zich door de straten verder uit en er is ook een aanbod van kleding, pannen en ander huishoudelijke artikelen. De markt is niet alle zaterdagen zo groot.

           

Figeac is echt een gezellige plaats om naar toe te gaan.

         

Vaak staat er een lokale Fransman met diverse waren, hier met bloemen en wat groente.

          

De wijn wordt op de markt niet alleen in flessen verkocht, maar vooral in pakken van 5 liter. Wel zo duurzaam en handig. Verder zijn er allerlei specialiteiten te koop en natuurlijk de groenten en fruit van het seizoen. Sphinx is een restaurant met uitzicht op de markt, waar je niet alleen gezellig wat kunt drinken, maar waar ze ook een goede maaltijd serveren.

            

Figeac blijft een mooie stad met veel bijzondere huizen. Het museum van de Champollion is erg mooi opgeknapt, net zoals het plein.

           

Hieronder foto's genomen in december 2005. Er heerst een landklimaat.

    

Het kan er flink koud zijn in de winter. De Célé is dan bevroren.

    

Er is een groot postkantoor en diverse banken. Je kunt er gezellig op een terrasje zitten en er zijn veel barretjes en restaurants.

         

Er zijn diverse grote supermarkten. Op de zaterdagmarkt is van alles te krijgen. Verse groenten, vis, vlees, kaas, worst en veel kleding. In december worden er heel veel oesters aangeboden.

        

Figeac ligt langs de pelgrimsroute Saint Jacques de Compostella. Het stadje is amfitheatersgewijs tegen de hellingen van de Puy Ste-Marie gebouwd. Het heeft vele oude monumenten en talrijke oude huizen. Er wordt volop gerestaureerd. Er is een voormalige abdijkerk, Saint-Sauveur; in oorsprong 12de - 14de eeuw. 

    

Er is hard gewerkt aan de restauratie van het Museum de Champollion. In de zomer van 2007 is het heropend. Dit is het geboortehuis van Jean-Francois Champollion. Hij ontcijferde de "Steen van Rosette". Het museum is zeker een bezoek waard. Er is een ruimte ingericht over de geschiedenis van Figeac. Naast het museum ligt de Place des Ecritures, waar een kopie ligt van de steen van Rosetta. Het plein heeft tegelijk een flinke opknapbeurt gehad. Je kunt er plezierig op een terras zitten.

              

Informatie in het Nederlands over Figeac is te vinden op Wikipedia. Linksonder op de foto het Hotel de la Monnaie uit de 13e eeuw. Vroeger was het een munterij, nu is er het toeristenbureau in gevestigd.

           

De stadswandeling is erg leuk om te doen. Dit is een route door de stad, die in een foldertje van het plaatselijke Office de Tourisme beschreven staat. In de stad zelf wordt de route aangeven door genummerde bordjes met sleutels er op die de richting aangeven. De route is dus bijna niet te missen. In het foldertje staan de gebouwen beschreven waar je langs komt. Sommige gebouwen dateren uit de 12e eeuw en zijn prachtig gerestaureerd. Een aantal zijn nu in gebruik als hotel. Van bovenaf heb je een mooi uitzicht over de stad. Eten in de brasserie Le Sphinx is een aanrader. In dit pand was ooit de boekwinkel gevestigd van de vader van de beroemde schriftkundige Champollion. De brasserie is op de Place Carnot in het centrum van Figeac, het plein waar op zaterdag de overdekte markt is. Voor 13 euro is er een "menu du jour" van zeer goede kwaliteit. De brasserie is dan vol.

   

Veel gebouwen die we tegen komen tijdens de wandeling zijn bekend. Maar net zoveel zijn ons niet bekend. De geschiedenis is ook ons onbekend. Kortom deze wandeling is zeker een aanrader. Hieronder een kleine impressie van de architectuur die in de stad te bewonderen is.