CÚlÚ www.quercy-tourisme.com/lot-cele.html

De CÚlÚ is een zijtak - een soort bypass- van de rivier de Lot en slingert zich door de brede vallei heen. De aftakking begint bij Figeac en 50 kilometer verder bij Vers komt de CÚlÚ weer terug bij de Lot. 

Heel soms treedt de rivier buiten haar oevers door zeer zware regenval. De grond van het departement Lot is voornamelijk kalkgrond. Bij zware regenval zakt al het water van de heuvels gelijk door de poreuze kalkgrond naar beneden en zoekt direct zijn weg naar de rivieren. Op die manier wordt het water afgevoerd richting Bordeaux en vervolgens naar de zee. Het afvoeren van het water kan niet altijd snel genoeg en dan stromen de rivieren buiten haar oevers. Het gebeurt niet al te vaak. In december 2003 is de waterstand heel hoog geweest. Het water stond toen tot aan de weg. In het voorjaar van 2008 is de CÚlÚ twee keer overstroomd. De eerste keer begin april en de tweede keer in mei. Van de tweede overstroming hebben we een fotoreportage gemaakt. Het was de eerste keer dat wij dit meemaakten en het was een indrukwekkend gezicht.

Als aankondiging van een mooie zonnige dag hangt er 's ochtends vroeg nevel in de vallei. Dit komt veel voor in voorjaar en najaar.

De CÚlÚ is bekend om de torenhoog oprijzende bergwanden aan weerszijden van de vallei. 

 

De rivier is goed te bevaren met een kano. Er zijn diverse startplaatsen waar je kano's kunt huren. Er kunnen tochten gemaakt worden, die duren van een aantal uur tot een hele dag. De rivier heeft een lage moeilijkheidsgraad en is zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Onderweg zijn leuke picknickplaatsen en kleine standjes langs de rivier
Langs de oevers zijn diverse plaatsen waar uitgerust kan worden. Marcilhac is een leuke plaats en is het eindpunt van de kanoroute Brengues - Marcilhac. Vandaar worden de kano's en de kanoŰrs met een personenbus met aanhanger weer terug gebracht naar Brengues.

Op een vroege zondagochtend in oktober hebben we een mooi uitzicht over de vallei van boven af de weg bij Saint Sulpice.

         

De vallei was gehuld in de nevel. Uitzicht richting Marcilhac.

Uitzicht richting Brengues tegen de zon in.

De zon komt heel snel door en de nevel trekt snel weg.

Hieronder een panorama met links de vallei van CÚlÚ richting Brengues en rechts richting Marcilhac.

Een stuk CÚlÚ, de rivier die vlak bij de boerderij stroomt, is uitgeroepen tot Cultureel Erfgoed. Het stuk natuurgebied loopt van Corn tot Bouzies (dat is ongeveer 30 kilometer ). De boerderij ligt precies halverwege dit stuk. De reden dat het tot cultureel erfgoed is uitgeroepen is de bijzondere natuur. Zie voor meer informatie de website van Natura 2000.