Cajarc (10 km) http://www.cajarc.fr/

Cajarc is het dichtstbijzijnde dorp waar van alles aanwezig is en van alles is te doen. Je kunt een tochtje op de rivier maken, lekker op een terras zitten of paard rijden. Er starten ook diverse wandelroutes. Je kunt boodschappen doen in de winkeltjes of in de supermarkt. Het is een hele leuke plaats aan de rivier de Lot. Het ligt niet in de vallei van de CÚlÚ, maar in de vallei van de Lot. Om er te komen moet je door de heuvels rijden, die tussen de twee rivieren in liggen. De rit er heen is al heel leuk, want vaak zie je onderweg herten en je hebt een prachtig uitzicht over de vallei. Als je helemaal door het plaatsje heen loopt, kom je bij een stalen burg over de Lot. Deze weg leidt naar Villefranche de Rouergue.

Aan de Lot kun je in de zomer op een terras langs de rivier zitten. Je kunt er wat drinken, maar ook eten. Op zeer warme dagen is het er heerlijk koel onder de bomen aan de rivier.

         

Beneden bij de rivier ligt de boot waarmee je een tochtje over de rivier kunt maken. Tegenover de aanlegsteiger van de rondvaartboot staat een huis waar allemaal zwaluwen nestelen. Als je onder de veranda gaat staan, zie je overal nesten.

     

Je kunt door de kleine straatjes omhoog naar het dorpsplein lopen. Er loopt ook een soort ringweg, die wat groter is en waar dus ook auto's rijden.

            

Opvallend zijn altijd de bomen in deze plaats. Ze zijn groot en geven door hun vorm veel schaduw.

            

In het zomerseizoen zijn er volop touristische activiteiten

       

Hieronder foto's van de kerk en het postkantoor.

      

Het Office du Tourisme en de Tresor Public.

     

In een smalle straatje dat van het postkantoor naar de Lot loopt, kun je markeringen op de muren zien hoe hoog het water van de Lot soms kan komen. In de winter bij veel regenval komt het water soms bijna tot boven aan het dorpsplein. De laatste keer dat het water heel hoog heeft gestaan is op 3 december 2003. Hieronder zie een foto van het straatje. Aan het begin van het straatje aan de linkerkant op de muur zie je hoe hoog het water kan komen. Het bruine bordje geeft de stand van december 2003 aan. Op de deur naast het bordje hangen foto's van Cajarc tijdens de overstroming van 2003.

                    

Op zaterdagmiddag is er een eenvoudige markt met vooral veel groente, fruit en andere etenswaren.

       

Soms is er op het plein ook nog een rommelmarkt.

           

Er zijn in Cajarc een aantal restaurants, waar je voor 13 of 14 euro een complete maaltijd kunt nuttigen. Bij de brug is er de Auberge du Pont. Het eten is er uitstekend, voro het koud buffet is een aanrader. Helaas kun je er niet buiten zitten. En dat is met het mooi weer toch wel jammer. Maar als het restaurant is het zeker speciaal en een aparte belevenis.

            

Favoriete plek voor de lunch is Le Brasserie de Tour de Ville. Tussen 12 en 2 is het er goed toeven. Het terras is vernieuwd en het ziet er allemaal fleurig uit. Het eten is er prima.

          

Bij de rotonde die je passert op weg vanaf de brug naar het dorp terugloopt ligt l'Allee des Vignes.

          

In het centrum ligt Le President. Het is er altijd gezellig. Je kunt er op het terras altijd goed zitten. Goed eten.

           

Ook in de winter is het langs de waterkant van de Lot genieten. Op een zonnige winterse dag kleurt door de droge lucht alles al heel snel helderblauw.

        

En heel bijzonder. Ieder jaar zijn er de wereldkampioenschappen blootsvoets waterskien met schansspringen. Uiteraard is er ook een kasteel. Het ligt vlak over de brug.

In de winter is er in Cajarc een kerstmarkt is. Er is muziek, markt en er hangt verlichting.