Cahors (46 km) www.cahors.fr, www.quercy-tourisme.com/cahors/index.html

Cahors is de hoofdstad van het departement Lot. Het ligt aan de Lot en heeft 20 000 inwoners. Het is een agrarisch handelscentrum met in de omgeving wijnbouw en tabaksteelt en heeft enige lichte industrie. Het oude stadscentrum is gelegen op een door een sterke meander in de rivier gevormd schiereiland en telt vele middeleeuwse gebouwen. Zowel in het centrum als overal aan de rand van de stad zijn veel en goede parkeermogelijkheden. De gehele stad is goed te belopen.

            

De Boulevard Gambetta deelt de stad in tweeën. Aan de ene kant ligt de nieuwe stad uit de 19e eeuw, aan de andere ligt de middeleeuwse stad. De Boulevard Gambetta kan heel druk zijn. Aan het eind van deze straat staat een fontein vlak voor de brug, die de stad uitleidt. Aan het begin is een stuk met veel terrassen. Overal in de stad kun je overigens prima eten.

           

Als je vanaf de Boulevard Gambetta lopend richting fontein links een straat ingaat, kom je in het oude gedeelte. De Saint-Étienne-kathedraal uit de 11e eeuw ligt in het hart van dit oude gedeelte en domineert het stadsbeeld. De kathedraal kun je zo inlopen. 

             

Via een rechtse toegang kom je in de kloostergang. Deze is rijk aan beeldhouwwerk.

           

Aan de voet van de kathedraal is op zaterdagochtend een levendige en drukke levensmiddelenmarkt.

           

Een stukje verderop is een overdekte markt. De zaterdagmarkt strekt zich hier ook nog uit, hier is het deel met kleding.

           

De oude stad is met de overzijde van de rivier verbonden door verscheidene bruggen. Het is mogelijk om een rondvaart te maken over de rivier de Lot om Cahors heen.

Goed bewaard gebleven is de met drie torens versterkte pont Valentré uit de 14e eeuw. Dit is het symbool van de stad en één van de mooiste voorbeelden van middeleeuwse architectuur. 

Het duurde 70 jaar voordat de brug werd voltooid. De brug heeft zeven puntige bogen en drie 40 meter hoge torens. 

                        

De driehoekige gekanteelde stroombrekers en schietgaten in de torens verraden het defensieve karakter van de brug. 

           

Aan te bevelen is de tocht door de wijngaarden van Cahors. Deze liggen westelijk van Cahors richting Fumel aan de zuidkant van de Lot. Er is naast een mooie route door de wijngaarden ook hier en daar uitzicht op pittoreske plaatsen die gelegen zijn op de tegenovergelegen oever van de Lot, zoals Puy-Léveque.