Zwembadverwarming

Een lang gekoesterde wens is de aanleg van zwembadverwarming. Het zwembad is dan buiten de zomermaanden ook nog lekker warm. Via internet hebben we allerlei installaties bekeken om uiteindelijk de beste oplossing voor ons te kiezen. Na veel onderzoek zijn we uitgekomen bij het bedrijf Sunmax in Limburg dat de beste prijs- prestatieverhouding had. Zij leveren zonnepanelen (zonnematten) die 1 kilowatt per mē opleveren bij volle zon. Volgens een formule heeft het zwembad 26 mē zonnematten nodig om de 80.000 liter van het zwembadwater 5 graden op te warmen. Begin 2008 alles opgehaald bij de leverancier Sunmax te Kerkrade. De gehele installatie kan in de kofferbak van een auto. 

Vervolgens aan de installatie begonnen. 

         

De eerste stap is het maken van een bypass in de watertoevoer vanaf het filter naar het zwembad waar het verwarmingselement in komt. De bypass moet afgesloten kunnen worden en de watertoevoer naar de bypass moet gedoseerd kunnen worden. 

Het lastige is dat je een bypass in een bestaande constructie maakt. Immers je kunt nu niet schuiven met de leidingen, omdat die al vast liggen. De kranen zorgen ervoor dat je toch nog redelijk de constructie ertussen kunt lijmen. De 1e kraan in de toevoerleiding zorgt ervoor dat je de watertoevoer naar de zonnecollector kunt doseren. De twee kranen dwars op de toevoerleiding zorgen ervoor dat je de bypass kunt afsluiten.

         

Het hart van de installatie is de automatische driewegklep. Met behulp van deze klep kun je instellen hoe warm het zwembad maximaal mag worden. De klep is ingesteld op 24 graden. De klep wordt middels een stekker aangesloten op 220-240 Volt.

 

Er komt een temperatuurmeter in de waterleiding die van het zwembad afkomt en dus de temperatuur van het zwembad meet. (zie boven) En er komt een temperatuurmeter in de zonnecollectoren die de temperatuur van het water in de zonnematten meet. 

Er zijn drie mogelijkheden:

  1. Als het water van de zonnecollectoren kouder is dan het water van het zwembad gaat de klep dicht en stroomt het water niet meer door de zonnecollectoren. Immers dan wordt het zwembadwater alleen maar kouder. 

  2. Als het water van het zwembad kouder is dan het water in de zonnecollectoren dan gaat de klep open en stroomt het water door de zonnecollectoren. Het zwembadwater warmt dan op. 

  3. Als het zwembad warmer wordt dan de ingestelde 24 graden sluit de klep automatisch de bypass naar de zonnecollectoren af. 

        

De zonnecollectoren zijn op het dak van de garage geplaatst. De hoek van het dak  van de garage is 30 graden en staat volledig gericht op het zuiden. Dit is de meest ideale ligging ten opzichte van de zon.

 

De matten zijn 10 meter breed en 26 cm lang en worden op het dak uitgerold. Vervolgens worden de twee lengtebuizen in elkaar geschoven en vast geklemd. Dit gaat volgens een soort kliksysteem. Met banden worden de matten aan het dak vast gezet. De banden worden in een lus aan de bovenkant onder een dakpan door op de panlatten vast geschroefd en aan de onderkant aan de onderzijde van het dak. De matten komen tussen de lus te liggen en met tieraps (kabelbinders) vast gezet. De toe- en afvoerbuis worden diagonaal afgesloten d.m.v. een sluitdop.

     

Het water stroom er linksonder in.

   

En gaat er rechtsboven uit. Net als bij een design badkamerradiator. Hierdoor wordt het water gelijkmatig verdeeld in de matten.

Als je de pomp aanzet en het water door de zonnematten stroomt, kun je duidelijk het verschil in temperatuur voelen tussen het water dat via de matten komt en het water dat direct van het filter komt. 

         

Omdat de zonnecollectoren gevuld met water toch een behoorlijk extra gewicht op het garagedak is, is het dak verstevigd.