Zwembad

Medio oktober 2007 is het zwembad winterklaar gemaakt. Het winterzeil ligt op het zwembad. Dit zorgt er voor dat het water niet groen wordt in de winter en dat er geen bladeren invallen. Aan het eind van het zwembad is op de rand een lamp geplaatst.

           

Op een vrijdag in april 2006 halen we het nieuwe op maat gemaakte zomerzeil voor het zwembad op in Creysse, dat is vlak bij Bergerac. Het is donkerblauw aan de bovenkant en zwart aan de onderkant. Aan de zwarte onderkant zitten ook de bubbels, die de warmte moeten vasthouden. We krijgen een mooi dekje mee om over het zeil te leggen als het op de rol zit inclusief twee speciale elastieken. Dit is om het zomerzeil tegen het directe zonlicht te beschermen als het droog is en opgerold. Voor de inlooptrap van het zwembad hebben we een apart los stukje besteld. Dan koelt het zwembad bij de wat koudere nachten zo min mogelijk af en kan er zo lang mogelijk van warm water genoten worden.

Op zondag er na halen we het winterzeil er af en wordt de zwembadinstallatie in werking gesteld. Het water is mooi helder, alleen de bodem is wat vuil. Het zwembad moet 4 dagen continu draaien met extra chloor en dan wordt ook de bodem langzaam schoon. Er moet nog zo'n 15 cm water bijgevuld worden. Het is een geweldige verbetering met voorgaande jaren. Het winterzeil heeft perfect gewerkt. Dit wordt netjes opgevouwen en opgeborgen voor de volgende winter.

             

In de herfst van 2006 is een winterzeil over het zwembad gelegd. 

           

Het zeil is op maat gemaakt door een firma, die daar gespecialiseerd in is. Het zeil wordt geleverd met grote elastische lussen, die om een speciaal soort haakjes getrokken kunnen worden. De haakjes worden rondom het zwembad aangebracht.

            

Vanwege de speciale vorm van het zwembad met name bij de trap en het kinderbad kost het nogal wat passen en meten om alles netjes af te dekken. Als het zeil in alle hoeken vastzit, wordt het water afgetapt totdat het waterniveau net tot aan de leidingen staat. Dit is tot het niveau van de spuiters naast de trap in het zwembad. Het zeil komt dan los te hangen boven het water. Bij een regenbui loopt het overtollige water door een soort goot in het midden van het zeil het zwembad in. Bij een fikse regenbui waar heel veel water naar beneden komt, wordt het zeil uitgetest. Als laatste worden chemicaliėn toegevoegd die moeten zorgen dat het water niet groen wordt en er komen wat lege tonnen in het zwembad bij de trap om vorstschade te voorkomen.

           

Het water dat boven het niveau van de spuiters van het zwembad uitkomt, loopt via de leidingen en een aangebrachte oranje pijp de natuur in. Na de vorst worden de leidingen weer dichtgemaakt en tegen de tijd dat het zwembad in gebruik genomen wordt, is het water op niveau door de regen. In het voorjaar wordt het dek er af gehaald. Vervolgens wordt de zwembadinstallatie opgestart en is het zwembad klaar voor gebruik.

Tot en met de winter van 2005/2006 lieten het zwembad in de herfst leeg lopen totdat alle leidingen droog staan. Het kan soms behoorlijk hard vriezen in de winter. De rest van het water blijft in het zwembad met het dek er over. Het regenwater vult het zwembad vanzelf weer.

In het voorjaar ziet het zwembad er ongeveer net zo uit als het is achtergelaten. Alleen de omgeving heeft een heel andere aanblik. Het is allemaal een stuk groener.

Dan wordt al het water uit zwembad gehaald. Het loopt via de put op het diepste punt van de bodem de helling af. Wat achterblijft is een film van groene algen en wat bladeren.

                    

Met een hogedrukspuit wordt het restant vuil van de bodem en muren gehaald. 

In mei 2006 is het zwembad voorzien van een nieuwe laag verf met daaronder een speciale laag, die moet voorkomen dat het zwembad lekt en die de wanden extra glad maakt, zodat algen moeilijker hechten. Op een vroege woensdagochtend worden de armen flink uit de mouwen gestoken. Voor de middag is het verven af en dat is maar goed ook, want het wordt die middag 33 °C in de schaduw. Goed voor de verf, die kan lekker drogen.

                 

Daarna wordt het zwembad gevuld met vers water uit de kraan. Het water komt uit een bron in het dorp. Het duurt drie en halve dag voordat het zwembad vol is. Vlak na het vullen is het water al redelijk op temperatuur, zo'n 20 °C. Het is altijd weer een geweldig gezicht hoe het zwembad er dan uitziet.