Hout

Om in de winter de kachel en de open haard te kunnen stoken is er hout nodig. Het hout moet minstens een jaar drogen. Nat hout brandt niet, dat rookt hooguit, laat heel veel as achter en verstopt de schoorsteen. In de directe omgeving is het af en toe nodig om bomen en takken uit te dunnen. Dit levert het nodige hout op. De takken worden gebruikt als aanmaakhout. De boomstammen worden in stukjes van een halve meter gezaagd. Die passen in de kachel. Takken worden gezaagd als aanmaakhoutjes. Dunne takken van bomen en struiken gaan in de hakselaar. De houtsnippers, die dan overblijven worden in de tuin verspreid.

                     

Het zelf zagen van hout levert te weinig op om de kachel in de koude maanden lang te laten branden. Bij een verblijf in de winter is er een behoorlijke voorraad nodig. Er wordt hout gebracht door een boer, die het hout van op de causse zaagt. Het zijn voornamelijk stammetjes van de in de Lot bekende borstelige eiken. Het hout wordt gebracht op een grote houten kar met een tractor er voor. Op de houten kar zijn paaltjes aangebracht, die een meter hoog zijn en een meter uit elkaar staan. Zo kun je zien hoeveel kuub hout er op de kar ligt. Op de kar op de foto onderligt vijf kuub. De tractor kwam met de houten kar ook tot boven aan het huis. Daar werden de stammen van de kar naast de weg gegooid. Voordat het hout de opslag achter het huis in kan, moeten de stammetjes nog in stukken van een halve meter gezaagd worden.

                          

De voorraad gaat dan wel weer jaren mee, dit is uiteraard afhankelijk van het aantal keren dat de boerderij in de winter bewoond is en hoeveel er gestookt wordt. Het is gebruikelijk dat tijdens een normale winter zo'n 8 kuub hout verstookt wordt als je er de hele winter bent. Aangezien Mas de Vert tijdens de winter vaak niet bewoond is, gaat de voorraad bij ons wat langer mee dan één winter. Er is ook nog een oliekachel en een aantal elektrische kachels. Dat scheelt ook nog. Het hout wordt opgeslagen onder een zeil in de open lucht of achter het huis. Daar kan het goed drogen.

              

Voordat hout geschikt is om als brandstof te gebruiken moet het drie tot vier jaar drogen. Bij ieder huis dat met een houtkachel verwarmd wordt, zie je daarom een aantal stapels hout te drogen liggen. Buiten in de zon en onder een afdak of afgedekt met een zeil tegen de regen. Wij vullen onze voorraad hout in het voorjaar 2007 aan, zodat het kan drogen en we het de komende jaren indien nodig kunnen gebruiken.