Walnoot

De streek staat bekend om zijn walnoten. Overal worden walnoten verkocht en ze worden ook in veel producten verwerkt. Er is bijvoorbeeld walnotenolie, walnotentaart en gesuikerde walnoten. Een volwassen walnotenboom geeft 170 kilo walnoten. Dit is inclusief de buitenste schil en de normale schil van de walnoot.

Hieronder foto's van de walnotenboom die we geplant hebben op het grasveld bij zwembad. Twee en half jaar nadat de boom aangeplant is, zitten de eerste twee walnoten er aan.

                

In december 2003 worden we de trotse eigenaren van een walnotenboom, die we kopen op de zaterdagse plantenmarkt in Cajarc. De winter is de beste tijd om bomen te planten. De marktkoopman belooft ons dat de notenboom over drie jaar walnoten geeft. We zijn benieuwd. De boom heeft geen kluit, waarmee de meeste bomen in Nederland worden verkocht, maar alleen een kale stam en een paar kale wortels. Een heel avontuur dus. Worden we niet in de maling genomen? Maar de koopman is echt heel overtuigend en we geloven hem. Bomen worden in het algemeen in de streek verkocht zonder kluit. We gaan proberen of we er leven in kunnen krijgen. We graven een gat op het vlakke stuk achter het zwembad, vullen dit met goede aarde en compost en zetten de boom er in. Als de boom inderdaad groot groeit, dan hebben we niet alleen onze eigen walnoten in het najaar, maar ook een mooie schaduwplek. Het kan in de zomer goed warm zijn en de natuurlijke schaduw van een flinke boom is zeer welkom. Daar kan geen parasol tegenop. Het zwembad ligt op een plek in de volle zon, om optimaal de warmte te benutten om het water op te warmen. Een flinke boom op enige afstand zal wat natuurlijke schaduw en koelte geven tijdens de hete middagen en de omgeving van het zwembad ook wat minder kaal maken. In het voorjaar van 2004 lijkt de boom aangeslagen. Hij leeft nog en er zitten knoppen in. Het is alleen nog steeds een enkele stengel. We maken een mooi randje stenen om de boom om het onkruid en het gras op afstand te houden en vlak voor de zomer zetten we er een stukje gaas om heen om te voorkomen dat de herten er aan gaan eten. Tijdens onze aanwezigheid krijgt hij ook elke dag water.

         

In november van 2004 is de boom nog steeds in leven. Er zitten er zijtakken aan de boom. In het topje van de boom zit alleen niet veel leven meer. In mei 2005 lopen de zijtakken uit en besluiten we de dode top met de snoeischaar te lijf te gaan. We hopen maar dat het met de vorm nog een beetje goed komt.

               

In het mei 2006 begint het langzaam op een echte boom te lijken. En de eerste twee walnoten zitten er aan. Dit is veel eerder dan verwacht. In oktober zijn de noten volgroeid. De boom is in 5 maanden tijd ook een enorm gegroeid en begint langzaam de vormen van een volwassen boom aan te nemen. De vorm lijkt niet al te veel te lijden hebben gehad onder de dode top.

     

Begin juli 2007 ziet de walnoot er goed uit. De boom staat nu drie en half jaar. Het gaas hebben we in het voorjaar weggehaald en het watergeefsysteem loopt er naar toe. De boom geeft ook al een beetje schaduw. De foto rechtsonder is in oktober 2007 genomen. De boom staat nu bijna vier jaar. Walnoten zitten er dit jaar niet in.

           

In oktober 2008 zijn de bladeren al van de boom af. Er hangen elf walnoten aan de boom.