Ru´ne

De voorkant

Aanzicht zonkant

Aanzicht schaduwzijde

De boerderij bestond uit een begane grond. Deze deed dienst als schuur. De eerste verdieping was bedoeld om te wonen, de tweede verdieping om te slapen. Kenmerkend zijn de toren en de open haard, die er vermoedelijk later zijn aangebouwd. Dit schijnt een teken van welzijn te zijn. In de vallei staan nog een aantal identieke huizen. Deze hebben geen toren en aangebouwde open haard.

De originele keuken was op de 1e verdieping in de muur. Helaas staat nu de trap er voor een groot deel voor, maar die kon niet anders geplaatst worden zonder veel ruimteverlies. 

De onderzijde van de keuken bestond uit een steen van 2 bij 1 meter.  Deze steen stak dwars door de muur heen. Bij veel huizen zie je die steen nog uitsteken uit de muur. Er zat een gleuf in het midden van de steen waarop een losse wasbak stond. Via die gleuf liep het water door de muur naar buiten. Helaas was die steen gebroken. Een deel van de steen is gebruikt als opstapje bij de entree van het huis.