Boerderij

Het huis was een kleine boerderij uit eind 18e eeuw. Er is in de ru´ne niets gevonden wat exact de leeftijd opleverde, maar de karakteristieke bouwstijl gaf een indicatie. De stenen, waaruit het huis is opgebouwd, zijn ongelijk van vorm en los gestapeld met wat kalk er tussen(men had nog geen cement). Door de muren 70 centimeter dik te stapelen bleven ze staan.

De bouwers van het huis hebben een plek aan de rivier gezocht die maximaal in de zon ligt. Men had toen nog geen ramen maar houten luiken. Naast het huis was een bron en vlakke grond aan de rivier voor de landbouw. De bron, die thans droog staat, ligt links voor het huis onder de grote eikenbomen.

Het huis is iets op de berg gebouwd om de voorkomen dat in de winter de rivier het huis onder water zette. Op die perfecte plek heeft men een bom laten ontploffen. Van de stenen heeft men het huis opgestapeld. De grove stukken steen werden rechthoekig geslagen (taillÚ). Het is knap hoe men die zware stukken omhoog heeft gekregen. Achter het huis is een grote inham in de berg te zien waar de stenen vandaan kwamen. Er liggen nog enkele losse bulten steen. Daar heeft men kennelijk een "bommetje" in de rosten laten ontploffen. 

In de tweede wereldoorlog hebben er voor het laatst mensen in gewoond. Daarna is het dak ingestort en nam de natuur bezit van de ru´ne. Klimop en bramen overwoekerden de ru´ne waardoor deze niet meer zichtbaar was. Dieren zoals relmuizen, zevenslapers, steenmarters en vleermuizen maakten hun holen in de dikke muren. Daardoor brokkelden de muren steeds meer af.  

Oorspronkelijk was de begane grond de schuur, thans keuken. Men woonde op de 1e etage, thans woonkamer en men sliep op de 2e etage. Rondom het huis zijn van steen diverse terrassen gemaakt om vlakke stukken te creŰren.

Van dit type boerderij zijn er in de hele vallei een aantal. De meeste zijn ru´ne.

De onderstaande foto is de enige herinnering aan vroeger. Op de foto op de achtergrond de boerderij. Op de voorgrond de vorige eigenaren. Onbekend is wanneer de foto is genomen. Op de achtergrond ontbreekt het grote huis van de buren met de twee schuren.