Kastelen

In de streek zijn veel kastelen en burchten. Hieronder een impressie van een aantal die we op onze tochten in de omgeving van Mas de Vert zijn tegengekomen. Sommigen zijn nog geheel intact, anderen zijn inmiddels vervallen tot ruïne.

Chateau Beynac
Het kasteel van Beynac ligt bij de plaats Beynac-et-Cazenac. Op zomerse dagen in de afgelopen jaren zijn we diverse malen voorbij dit kasteel gereden. Het ligt vlak bij Sarlat. Het is er altijd erg druk. Op een regenachtige dag in het vroege voorjaar reden we er weer langs en besloten het kasteel te gaan bezichtigen. Het bleek ondanks het matige weer zeer de moeite waar. Het kasteel is op een rots gebouwd, die langs de rivier Dordogne ligt. Het kasteel ligt op een rots hoog boven de rivier. Het kasteel is particulier bezit en men is druk bezig om het op te knappen.

     

Door de straten van het dorp loop je omhoog tot je bij de toegangspoort komt. Met een Nederlandse beschrijving loop je zelfstandig door het kasteel. 

       

Boven op de toren heb je prachtig uitzicht over de Dordogne en de wijde omgeving. In de buurt zijn nog drie kastelen, de chateaux Castelnaud, Fayrac, and Marqueyssac.

      

Het kasteel heeft allerlei mooie en grappige elementen en ook een eigen kapel.

     

Chateau Montfort
We rijden vanaf Chateau Beynac verder in oostelijke richting langs de Dordogne. We hebben een mooi uitzicht over de rivier. Door de vele regen staat de rivier hoog. Even verderop langs de Dordogne bij het plaatsje Carsac ligt het kasteel van Montfort.

     

Château de Cénèvieres
Op een fietstocht langs de Lot van Cajarc naar Saint-Cirq-Lapopie ontdekten we het Château de Cénèvieres. Het kasteel is gelegen in het gelijknamige plaatsje bovenaan een hoge rotswand in een bocht van de Lot. Het ligt 70 meter boven de Lot. Het kasteel is te bezoeken.

           

In het voorjaar van 2008 bezochten we het kasteel op een regenachtige dag. Je hebt er een prachtig uitzicht over de vallei van de Lot en kunt kennis maken met het leven van vroegere tijden. 

       

Zie ook www.chateau-cenevieres.com en www.quercy.net/lieux/didon/cenevieres.html#home.

Château Larroque-Toirac
Het kasteel is uit de 12e en 13e eeuw en ligt in het gelijknamige plaatsje Larroque-Toirac langs de Lot. Het ligt tegen een klifwand aan en domineert het plaatsje en de vallei van de Lot. Het kasteel is te bezoeken.

        

           Zie ook www.chateautoirac.com en www.quercy.net/lieux/didon/laroquetoirac.html#home.

Château de Gontaud Biron
Dit kasteel ligt in Cabrerets en dateert uit de 14e en 15e eeuw. Een woongedeelte van licht stenen, geflankeerd door een grote ronde toren, ligt rond een binnenplaats. Het terras met balustraden ligt 25 meter boven de weg.

Zie ook: www.quercy.net/lieux/didon/cabrerets_biron.html#home

Château du Diable
De voorganger van het Château des Gontaud Biron in Cabrerets was het Château de Diable. De ruïne is nog te bewonderen en is tegen de rotswanden aangebouwd. Het dateert uit de 12e en 13e eeuw. Op de foto's onder is de ruïne links te zien.

      

           Zie ook :www.quercy.net/lieux/didon/cabrerets.html en www.quercy.net/lieux/autres/cabrerets.html

Château d'Assier
Dit kasteel is gebouwd tussen 1525 en 1534 en ligt in het gelijknamige plaatsje Assier. Het werd gebouwd op een terrein van 1000 ha en er is nog maar een klein deel van het enorme kasteel over. Het enige wat nog rest is het woongedeelte. Het kasteel houdt de herinnering levend aan Jacques Genouillac, grootmeester van de artillerie van Frans I. Het kasteel is te bezoeken.

      

           Zie ook: www.visitorama.com/ppi/46/chateau-assier.htm

Château de Najac
Dit vestingkasteel, deels ruïne dateert uit de 12e eeuw en de 13e eeuw. De eenvoudige vierkante toren van het kasteel stamt uit de 12e eeuw en is gebouwd door Bertrand de St. Gilles, zoon van Raimond IV, Comte de Toulouse. Tijdens de kruistocht tegen de Karharen neemt Simon van Montfort er bezit van. Het wordt een vesting in 1253 onder Alphonse van Poitiers op bevel van Koning Lodewijk de Heilige. Door de strategische positie grendelt de vesting het dal van de Aveyron af en krijgt hierdoor een veelbewogen geschiedenis. De ligging aan de grenzen van Rouergue en Aquitaine wordt inzet van de koningen van Frankrijk en Engeland tijdens de 100-jarige oorlog, de Comtes de Toulouse, protestanten en opstandelingen. De toren is nog in goede staat en lijkt nog niet zo lang geleden gerestaureerd. De rest van de gebouwen ligt in puin. De ruïne is te bezichtigen en de toren kan beklommen worden. Via een wenteltrap kom je op het hoogste niveau waar zich een werkelijk schitterend uitzicht over de Gorges de l’Aveyron en de wijde omgeving ontvouwt. Najac ligt aan onze voeten en laat de langgerekte structuur van het bastidestadje duidelijk herkennen met zijn oude huizen en leien daken.

                  

Zie www.najac.com en www.aveyron.com/tourisme/plusbx/najac.html

Burcht van Penne
De burcht van Penne is strategisch ingeplant op een rots boven de rivier de Aveyron. De ruïne van een burcht, die eens machtig boven het dal van de Aveyron heerste, torent hoog boven de rivier uit.

      

Château de Saint Laurent
Als je in Saint-Céré loopt zie je overal de twee torens. De twee vierkante donjons zijn restanten van het kasteel van Saint-Céré, de woonplaats van de heren van Turenne. De 13e-eeuwse toren bewaakte de westpunt van kaap, de 15e-eeuwse toren bewaakte de de oostpunt. De torens liggen binnen een gezamenlijke muur die de vorm van een loodrecht uitgehakt rotsblok volgt. Vanaf de heuvel heb je een geweldig uitzicht over de rivier de Dordogne. Het kasteel is te bezoeken.

      

Château de Castelnau
Tussen Bretenoux en Saint-Céré ligt het Château de Castelnau. Het is een beroemd monument.