Druiven

Onze buren hebben een kleine wijngaard. Het plukken van de druiven is ondanks het kleine formaat van de wijngaard een hele klus. Het vervolgens maken van de wijn is een heel ander verhaal en vereist een hoop ervaring. Kortom een vak apart. Maar zoals altijd geldt ook hier weer al doende leert men en ervaring is de beste leermeester. Tips van lokale wijnmakers zijn zeer welkom en helpen bij dit proces om elk jaar groet stappen te maken. Elk jaar wordt de wijn beter en er gaat niks boven een glas wijn uit eigen wijngaard. Deze smaakt naar druiven en dat kun je niet van alle wijn zeggen. Voordat er druiven geplukt kunnen worden, worden eerst alle hulpmiddelen verzameld. Dat scheelt een hoop gesjouw en onnodige handelingen.

       

De druiventrossen worden van de wijnranken geknipt en in emmers verzameld. De emmers met druiven worden met een kleine trekker met aanhanger naar een centraal punt getransporteerd. Daar staat een machine die de druiven van de takjes scheidt.

       

Van de druiven blijft dan uiteindelijk een hoop druivensap en schillen over. De takjes komen in in een aparte emmer.

       

De druivensap met de schillen worden overgegoten in een grotere emmer. Als de grote emmers vol zijn worden deze met behulp van de grote tractor naar de schuur gereden. 

       

Bij de schuur worden de grote emmers van de tractor gehaald. In de schuur staat een groot plastic vat opgesteld. Daar worden de grote emmers in overgegoten.

       

De hele winter blijven de druiven met schillen in het plastic vat. In het voorjaar is de wijn klaar en wordt in flessen gedaan. De wijn is heerlijk en smaakt naar echte druiven.