Broodoven(four pain)

In de streek zijn bij veel boerderijen oorspronkelijke broodovens te vinden. Soms staan ze los, maar meestal maken ze onderdeel uit van een schuur die vlak bij het woonhuis staat. Er is een overdekt deel, waar je in kunt staan en dat meestal groot genoeg is om een auto in te zetten. Daar is een muur met een half ronde opening erin. In de opening hangt soms nog een deurtje, maar vaak is deze weg. Er is dan alleen nog een gat, maar ook dat is vaak dichtgestopt. Of dichtgemetseld of met ander spullen volgestopt. Achter de deur of het ronde gat is een holle ruimte met vlakke vloer onder de dakpannen. Van buitenaf is de broodoven te herkennen aan de meestal ronde vorm en de dakpannen die rondom omhoog in een punt lopen. De bodem van de oven is met keramische tegels bedekt. De tegels werden gewarmd door er gloeiende houtskolen op te leggen. Als de oven warm was, dan werden de kolen er uit gehaald, de vloer werd schoongemaakt en de broden werden vervolgens op de hete tegels gebakken.

           

Hierboven op de twee meest linkse foto's de typisch ronde vorm van een broodoven. Rechts een vierkant oven. Hieronder een heel mooi bewaard gebleven broodoven met het deurtje van de oven intact.