Bastides (nieuwe steden)

Er zijn veel bastides in het zuidwesten van Frankrijk. Het is een nieuw type woonplaats dat opkwam in de 13e eeuw. Bastides zijn nederzettingen van zowel Engelsen als Fransen. Monpazier bezit nog een deel van de muren en drie magnifieke poorten van de zes die er oorspronkelijk waren. De plattegrond van de bastide is een rechthoek van 400 meter lang en 220 meter breed rondom een centraal plein, omringd door 13e eeuwse huizen. Huizen moesten door de toekomstige bewoners binnen een bepaalde periode gebouwd worden. Ze kregen in ruil daarvoor bouwgrond, bouwmaterialen en een stukje grond buiten de stadsmuur. De huizen hebben allemaal een identieke plattegrond, 8 meter breed en 20 meter diep. De huizen werden gescheiden door nauwe steegjes, die als brandgangen dienst deden. 

     

De bastides zijn gebouwd volgens een regelmatig ontwerp binnen een ommuurde rechthoek. De belangrijkste straten kwamen uit op de stadpoorten. Alle bastides zijn verschillend doordat het bouwterrein ter plaatse anders is. Domme is door zijn hooggelegen positie een heel andere plaats dan Montpazier, dat op deze foto's te zien is. Monpazier staat bekend als best bewaarde bastide. Het is al zeven eeuwen onveranderd. Monpazier heeft een 16e eeuwse markthal, met een magnifiek kastanjehouten gebint en drie graanmaten die werden gebruikt om belastingen te berekenen.

     

Alle bastides hebben in het midden een groot vierkant plein omringd door overdekte galarijen met arcades, ook wel "couverts" genoemd. Boven de couverts zijn woonhuizen. Het plein is een plek waar men elkaar ontmoet en handel drijft, waar kermissen en markten worden gehouden.

     

De karakteristieke nieuwe steden uit de Middeleeuwen vormen nog altijd een netwerk van dorpen en markten in het zuidwesten van Frankrijk. In sommige steden zijn de de sporen van middeleeuwse architectuur geleidelijk uitgewist. Domme en Montpazier zijn nog helemaal intact.