Afwerken keuken

In de zomer van 2005 is begonnen met het afwerken van het eerste stuk muur van de keuken. Nadat de eerste verdieping geheel is opgeknapt, is het stuk muur boven het aanrecht het eerst aan de beurt. De muren zijn al bedekt met een keiharde laag, die er niet makkelijk af te halen is. Voegen om de stenen heen is dus niet mogelijk. Er wordt over deze laag heen een laag zand en cement gemaakt, een soort crepielaag. 

           

Het stuk bij het raam wordt weer een complete reconstructie. Er is een dag van noeste arbeid en doorzettingsvermogen nodig om er een mooi en redelijk recht raamkozijn van te maken. Met een natte spons wordt het crepie strak gestreken.

                      

Daarna is het stuk aan de andere kant van de afzuigkap aan de beurt. Dit is wat makkelijker. Het complete resultaat is hieronder te zien.

Dan volgt het andere stuk boven het aanrecht. Hier dezelfde werkwijze. Aanbrengen van een laag zand met cement.

           

En vervolgens glad maken met een natte spons.

            

Aan de andere kant van de keuken wordt de rotswand opgefrist. De rotsen hebben jarenlang onder een dikke laag begroeiing gezet. Met de opfrisbeurt is dit voorgoed verleden tijd.

          

In april 2006 is begonnen met het voegen van de wand tussen de deur naar de hal en de houtkachel. De bovenkant was heel slecht. Op zonnige ochtenden scheen zelfs de zon van boven naar binnen.

                 

Het voegwerk moest voorzichtig opgebouwd worden om de gaten tussen de balken dicht te kunnen krijgen. Daarna werd het onderste stuk gedaan. Het lukte in april net niet om de muur helemaal af te krijgen.

                  

In mei 2006 is stukje bij beetje de hele keuken gevoegd. Er werd verder gegaan bij de muur bij de houtkachel. Daarna was de muur boven de rotsen aan de beurt. Vanwege de ongelijkheid in de twee helften is er voor gekozen om het geheel dicht te maken. Dit gaf ook het grootste contrast met de rotsen, zodat ze er echt uit zouden springen.

         

Het stuk om de kachelpijp was een hele klus. Lastig om bij te komen en ook nog lastig in de uitvoering. De rest van de muur was ook nog lastig om strak te krijgen.

                    

Hieronder het uiteindelijke resultaat na een aantal dagen drogen. Het voegsel is mooi wit opgedroogd. De rotsen springen er nu goed uit. De rand tussen de rotsen en de vloer is gelijk dichtgemaakt. De draden zijn netjes tegen de balken geniet.

          

Daarna was de muur bij de trap aan de beurt. Hier weer de stukken tussen de balken. Lastig om bij te komen en het opbouwen kost tijd.

           

Omdat het opbouwen tijd kost en het een aantal drie dagen kost om het stuk muur dicht te maken zie je kleurverschil. Er is ook nog kleurverschil met het stuk muur vanaf de eerste etage, dat al eerder is gevoegd. De tijd zal het kleurverschil grotendeels doen verdwijnen. Hieronder kun je goed het verschil zien tussen voegsel dat net is aangebracht en voegsel dat al een tijdje is gedroogd.

         

Hieronder het resultaat na een aantal dagen.

De volgende klus waren de muren rondom de openslaande deuren naar het terras. Hieronder de "voor" en "na" foto's. De gordijnen hebben ook nog een opfrisbeurt gehad tegelijk met alle andere gordijnen in de boerderij. De witte gordijnen deden het goed op de grijze muren. Op de witte muren staat een kleurtje leuker en de kleur werd blauw in stijl van het verfwerk op de binnendeuren.

          

Boven de deuren opnieuw de stukken tussen de balken die in een aantal etappes opgebouwd moesten worden.

                   

Door de muur links van de deur werd elektriciteit getrokken naar buiten. In 2007 komt er buiten een groot zonnescherm over het terras dat automatisch omhoog en omlaag kan. Er komt ook verlichting. Het gat door de muur van 70 centimeter kostte nog wat moeite, maar ook dat lukte uiteindelijk.

                    

Aan de rechterkant van deur werd onder de trap de muur gevoegd. De koelkast, die er al een aantal jaren stond, krijgt een plekje op de 1e etage op de nieuwe veranda.

                     

De muur links van de deur wordt ook gevoegd. Van de elektriciteit is alleen nog de knop te zien, waarmee straks het zonnescherm bediend kan worden.

            

Als laatste de muur naast de koelkast. In de toekomst komt hier een Amerikaanse koelkast te staan. De huidige koelkast verdwijnt dan en er komt dan kastruimte vrij.

                 

Deze muur werd ook helemaal dichtgemaakt. Er zaten weinig mooie stenen in en de muur was erg onregelmatig. Ook bij deze muur hier waren een aantal dagen nodig om de muur helemaal dicht te krijgen. Het servieskastje werd na afloop weer teruggehangen.

               

Hieronder het resultaat. De keuken licht in zijn geheel een heel stuk op.

Als spektakelstuk was als laatste het raampje bij de trap aan de beurt. Dit was heel slecht en het was kruip door sluip door om het op te knappen. Stukje voor stukje worden de zijkanten opgebouwd.

         

Eerst de rechterkant en vervolgens de linkerkant.

                   

Hieronder de foto's "voor" en "na". Een geweldige verbetering.

          

In de keuken is in april 2007 boven de eettafel een andere lamp opgehangen. Een hele verbetering. De lamp geeft zeer goed en toch gezellig licht.

Op een dinsdag in april 2007 wordt de keuken leeggehaald. Woensdag wordt een parketschuurmachine gehuurd om de bovenste laag van het parket af te halen. Het parket ligt inmiddels 10 jaar en is nooit gelakt. Het kost nog wat moeite om de originele kleur van het eikenhout weer naar boven te halen. Op donderdag wordt met de handschuurmachine de vloer extra glad geschuurd en worden er drie lagen parketlaag aangebracht. Rest alleen nog het terugzetten van de meubels. Het wijnrek wordt ingekort, geschuurd en zwart gespoten en krijgt een mooi plekje onder de trap. Het geeft ruimte in de keuken en de rotsen in de keuken springen daardoor meer uit.

             

En toen was er dan vrijdag 1 juni 2007 eindelijk de bestelde koelkast. Het heeft wel wat voeten in de aarde gehad, maar hij staat er dan toch. En dat voordat de andere koelkast het begeven heeft.

     

De kast waar de koelkast in heeft gezeten wordt in oktober 2007 opgeknapt. Allereerst wordt de muur achter de kast gevoegd. Daarna komt er een achterkant in de kast en komen er planken in. De grote deur wordt aan de onderkant van de kast geplaatst en gaat rechtsdraaiend open. De planken krijgen ook nog een wit frontje. 

           

In de winter 2007/2008 is in de voormalige kast waar de koelkast ingebouwd was een magnetron geplaatst. De rest van de kast is netjes afgewerkt met deurtjes en in gebruik als kastruimte.