Afwerken 1e etage

In november 2004 is begonnen met het opknappen van de muren van de 1e etage. De muren van de boerderij zijn opgebouwd met behulp van losgestapelde stenen. De muren zijn op de meeste plaatsen 70 centimeter dik. Op zich voldoende om de wind, kou en ongedierte buiten te houden. Maar doordat de stenen los gestapeld zijn en cement tussen de stenen ontbreekt, is er op sommige plaatsen veel ruimte tussen de stenen, zodat wind, kou en ongedierte uiteindelijk dan toch hier en daar vrij spel hebben. In het verre verleden is er op de muren zowel op de buitenkant als op de binnenkant een afdeklaag aangebracht. 

Deze afdeklaag bestond uit kalk, zand of andere soortgelijke materialen. Sommige afdeklagen zijn keihard en zitten nog steeds op de muren. Andere lagen zijn compleet verdwenen doordat de boerderij sinds de tweede wereldoorlog zonder dak in weer en wind heeft gestaan. Weer andere afdeklagen zitten er nog steeds op, maar zijn zacht en bestaan voornamelijk uit gruis. 

De muren, waar de stenen mooi waren en voornamelijk los gestapeld, werden gevoegd met zand en cement. 

De muur aan de westkant. Links de oorspronkelijke muur en rechts gevoegd. Het bovenste deel moet nog drogen.

De muur aan de noordkant. Links voor voegen en rechts erna.

Achter de trappen zijn de nissen en de muren gevoegd.

De nis aan de zuidkant van het huis was op sommige plaatsen een complete reconstructie. 

De muur aan de noordkant en twee nissen bij de open haard.

Aan de westkant werd de richel tussen muur en plafond dichtgemaakt.

De muren, die nog bedekt waren met een keiharde afdeklaag en waar de stenen niet meer mooi zichtbaar waren, werden voorzien van een laag gips. De laag gips is in twee keer aangebracht. De eerste laag was een laag om de allerergste oneffenheden weg te werken. Er werd met de muur meegewerkt om een origineel effect te behouden. 

Na het aanbrengen van de eerste laag werd aan de zuidkant de richel tussen muur en plafond dichtgemaakt.

De tweede laag was een afwerklaag om de muur glad te maken. Het gips werd aangebracht en na een korte periode met een borstel glad gestreken. Omdat de voorkeur uit ging naar een zo strak mogelijke laag, werd daarna met een natte spons de muur zo glad mogelijk gestreken.

Na twee weken ziet de kamer er heel anders uit. Het gips moet nog drogen en is nog wat grijs van kleur. Dit zal als het droogt steeds witter worden.

Om het helemaal af te maken wordt de open haard nog voorzien van een laag zand en cement.

Om te kunnen voegen moet zand en cement gemengd worden met water. Het zand en cement wordt in de cementmolen droog gemengd. Daarna wordt elke bak apart met de hand gemengd. Niet te nat, want dan zakt het langs de muur weer naar beneden en ook niet te droog, want dan houdt het niet en valt het weer uit de muur. Daarna kan het voegen beginnen. Als het voegsel redelijk gedroogd is, wordt het overtollige voegsel met een staalborstel van de muur geschrapt. Een dag voegen eindigt dan ook altijd met het in de avond uitkrabben.

In mei 2005 worden alle meubels buiten gezet. De muren waar gips op is aangebracht worden gewit. Daarna wordt een parketschuurmachine gehuurd om het parket helemaal glad te maken.

De vloer wordt drie maal gelakt en het resultaat is een heel andere woonkamer. De meubels worden allemaal weer op de plaats gezet en het uiteindelijk is hier te zien.