Zijkant

De zijmuur van het huis moet dichtgemaakt worden. Er zitten veel gaten tussen de stenen. Hieronder de foto's voor en na het voegen.

     

Er wordt in 2007 gekozen voor een week in maart om de klus te klaren. Omdat de zon als hij schijnt vol op de muur staat te branden, is dit de beste tijd om te voegen. Het voegsel mag namelijk niet te snel drogen, want dan barst het. Op maandagmiddag wordt een stijger gehuurd en opgezet. Een hele klus om er wat van te maken. We krijgen de laatste stijger, die het verhuurbedrijf heeft. De ondergrond waar hij op moet staan is vreselijk ongelijk, maar met wat creativiteit weten we er een mooi en stabiel geheel van te maken. Hij staat als een huis en je kunt er makkelijk op lopen.

     

Op dinsdag wordt begonnen met voegen. Het voegsel wordt in de betonmolen in de garage gemengd van zand en cement en vervolgens in de kruiwagen naar boven gereden. Boven wordt het gemengd met water. Er wordt rechtsboven van de muur gestart. Er zitten vreselijk grote gaten en de insecten zoemen om je heen. Aan het eind van de dag wordt het overtollige voegsel uitgekrabd. Het is een mooie dag, niet warm, maar droog en mooi genoeg om buiten te werken.

            

Woensdag wordt het middelste stuk van de muur gedaan. Vanaf linksonder wordt ook nog naar boven toe gewerkt. Het is zo'n mooie dag dat besloten wordt tot vroeg in de avond door te gaan. Omdat het voegsel heel langzaam droogt, kan er ook de volgende dag uitgekrabd worden.

            

De donderdag begint met uitkrabben van het stuk dat de dag er voor gedaan is. Dat is een flink stuk. Daarna resten nog het laatste stuk linksboven, een laatste stuk aan de rechterkant en het stuk in het midden. Het weer is wisselend. De ene keer zon, de andere keer regen en zelfs wat hagel. Dondermiddag is alles gevoegd en is de klus dus in drie dagen afgemaakt.

           

Vrijdagochtend worden de laatste stukken uitgekrabd. Het is regenachtig. Daarna wordt de stijger afgebroken. Dan komt inmiddels de zon weer door. Vrijdagmiddag wordt de stijger teruggebracht naar het verhuurbedrijf. Op zaterdagochtend wordt het terras schoongemaakt. We hadden wat plastic en karton neergelegd om het ergste van het voegsel en zodoende het terras te beschermen. Dat heeft goed gewerkt. Vrij eenvoudig kan het terras weer schoongemaakt worden.

          

Op de foto's hieronder is te zien hoe de zijkant er achtereenvolgens op zaterdag, zondag en maandag uitziet. Op zaterdag is het koud en regenachtig. We hoeven niet bang te zijn dat het voegsel te snel droogt. Op zondag wordt het weer al wat beter in de loop van de dag. Op maandag lopen de temperaturen aanzienlijk op. Het is in de middag 17 graden en daarmee is het zo maar 10 graden warmer dan zaterdagmiddag.

           

In totaal is in de zijmuur zo'n 800 kilo zand en cement verdwenen. Daaraan is nog toegevoegd het nodige water. In totaal is er zo'n 1200 kilo in de muur verdwenen.