Afwerken hal

In de laatste week van 2005 is de hal van de boerderij opgeknapt. De hal ligt buiten het oorspronkelijke huis en maakt onderdeel uit van de aanbouw. De muren van de hal waren vroeger buitenmuren. De aanbouw is tegen het oorspronkelijke huis aangebouwd. Nu liggen de muren dus in het huis. Om de beesten en kou zoveel mogelijk buiten te houden en het aanzicht te verbeteren, zijn ze afgewerkt. De muur die tegen de keuken aanligt, hebben we in de oorspronkelijke staat gelaten. Deze muur bestaat uit vrij grote stenen en de rest van de muur was door de vroegere bewoners al met een keiharde laag afgesmeerd. Alleen aan de bovenkant, is nog wat afgewerkt. De muur bij de deur naar de keuken is ontdaan van de laatste resten mos en planten. De gaten zijn opgevuld en de muur is helemaal dichtgemaakt met zand en wit cement.

Oorspronkelijk

Schoongemaakt

Halverwege

Afgewerkt en gedroogd

Hieronder de bovenkant van de muur in oorspronkelijke staat met verdroogde platen en mos. Vervolgens de schoongemaakte muur, die er dan uit ziet als een gatenkaas met grote tochtgaten in de muur en aan de bovenkant. Als derde foto de muur in opbouw en al voor een groot deel dicht.

Met plantjes

Schoongemaakt

In opbouw

Vanuit de keuken is het een heel ander gezicht. Eerst keek je tegen een vrij donkere rommelige muur aan, waar het bouwplastic, de betonblokken, de benodigde opvulling en isolatie nog te zien waren. Nu kijk je tegen een netjes afgewerkte witte muur aan. De hal is daarmee ook nog een een stuk lichter geworden.

Aanzicht vanuit keuken voor Aanzicht vanuit keuken na

De kapstok hing altijd tegen de muur bij de keuken aan. Het opknappen van de muur maakt de hal mooi licht. Het terughangen van de kapstok zou dit weer voor een deel te niet doen. Daarom  is er voor de kapstok een ander plekje gezocht. Deze is opgehangen aan de zijmuur, waar hij de ruimte heeft en goed tot zijn recht komt.

In de hal is in dezelfde week de muur rondom de voordeur met een laagje zand en cement bedekt. Zo ontstaat een crepielaag. De bovenkant bij de deur is helemaal bijgewerkt. In plaats van de kale betonblokken is het nu een bijna witte muur geworden.

In de hal is 40 kilo cement en 120 kilo zand verwerkt. Om het te verwerken is ook nog het nodige water toegevoegd.