Actueel 

Juli 2012

Zaterdagochtend 7 juli 2012 tegen zes uur in de ochtend rij ik Saint Sulpice binnen. Het is 9 graden. Er valt niks te zien. Ik had me nog wel zo verheugd op het uitzicht. Maar ik rij gewoon de mist in. Dat is toch wel een rare belevenis op zo'n zomerse dag. De mist trekt wel erg snel op. In de middag geeft de temperatuurmeter 35 graden aan en is het zelfs te heet om bij het zwembad onder een parasol te liggen. Het zwembadwater is 26 graden.

           

De dagen erna zijn aangenaam warm, maar echt heet wordt het niet meer. Het is wat bewolkt en het is mooi weer om in de tuin te werken, wat ramen en deuren in de lak te zetten en in en rondom het huis bezig te zijn. Woensdag komt er bezoek. Het is geen zonovergoten dag, maar een duikje in het zwembad zit er toch wel in. De zwembadverwarming bewijst weer goede diensten. Het zwembad wordt 's nachts niet meer afgedekt en koelt dan ook wat af. Overdag warmt het met een zonnetje toch steeds weer op tot 26 graden.

Woensdagavond lopen we naar het huis aan de overkant van de vallei. Een paar jaar geleden is het huis in een avond afgebrand. Sindsdien staat het huis leeg. Ik was er nog nooit gaan kijken. Deze avond is een mooie gelegenheid. Het is niet ver. De brug oversteken en dan een stukje omhoog lopen langs de weg. Onderweg is er mooi uitzicht over de vallei. Het huis ziet er erg verbrand uit.

           

De omgeving wordt bijgehouden door twee paarden, die er grazen. Zodoende is het huis niet overwoekert. Het huis heeft geen originele bouw. Wat verderop is er nog een ruine, die een wat oorspronkelijker uiterlijk heeft. Het huis is wel mooi gelegen en heeft tot laat in de avond de zon. Er is ook een schitterend uitzicht over de vallei. We lopen terug en vragen ons af of het huis ooit nog opgeknapt en bewoond zal worden.

           

Donderdag begint ook bewolkt en het is aangenaam met een temperatuur van rond de 20 graden. Een mooie dag om te gaan wandelen. Beneden bij de weg slaan we linksaf en steken de brug over richting Cajarc. Vlak na het begin van de weg, slaan we rechts het pad in dat van de weg af gaat en in de richting van de rivier loopt. We lopen een stuk onder bomen door en komen op een gegeven moment bij weilanden. Het gras ligt overal opgerold. Het heeft veel geregend, dus gras in overvloed. Ook het mais staat er goed bij.

         

De druiven staan er verderop ook goed bij. En altijd weer een mooi gezicht de rotswanden aan de rand van de vallei.

     

We rusten wat bij het picknick gedeelte bij de brug bij Saint Sulpice. De vallei staat bekend om zijn vele bijzondere libelles. En er zit er inderdaad eentje rustig op de picknicktafel.

Het water in de rivier staat laag. Mooi om te zien dat de landplaats voor de kano's bij de camping van Saimt Sulpice af is en er goed uit ziet.

     

In Saint Sulpice lopen we via de weg omhoog. Midden in het dorp op een helling wordt druk gewerkt aan de aanleg van een zwembad. Het is vanaf de weg lastig te zien, maar het is een hele operatie. We passeren een bijzonder torentje, een mooie stenen boog en het kerkhof.

            

Hoe hoger we komen, des te indrukwekkender wordt het uitzicht. Onderweg zijn er een paar ganzen die een hoop herrie maken en ons tegemoet komen. Ze schijnen waakser te zijn dan de beste waakhond.

      

Vanaf de weg zijn goed de huizen te zien die in de rotsen zijn gebouwd.

           

Het uitzicht wordt steeds indrukwekkender. Na nog een paar keer omkijken, lopen we de weg nog een stukje verder omhoog en gaan rechts het bospad in, terug over de causse richting Mas de Vert.

            

De visite vertrekt donderdagmiddag. Vrijdag wordt nog een erg mooie dag. Die vooral wordt gebruikt om huis en tuin op orde te brengen.

     

Zaterdagochtend nog wat foto's gemaakt van het terras bij de keuken met het zonnescherm uit. Het staat nog niet echt mooi op de website, dus daar moet eens wat aan gedaan worden. Maar eens beginnen met het plaatsen op deze pagina actueel.

      

Het zonnescherm bewijst goed diensten tijdens de zomer. Het is eigenlijk zelfs zo dat het niet uit te houden is op het terras zonder het zonnescherm.

           

De vlinderstruiken langs de rand van het grasveld staan er goed bij. Er vliegen vlinders af en aan. Vooral de koningspage is goed van de partij. En ook de kolibrivlinders vliegen af en aan. De boom is er inmiddels uit. Beetje jammer, maar zo staat het ook wel weer zo netjes.

         

De walnotenboom zit al vol vruchten. Het tuinhuisje doet dienst als onderdak voor wat zwembadspullen. De muren moeten nog een dekkend laagje krijgen. Het dak heeft al wat meer de kleur van de omgeving aangenomen. Zodoende past het geheel zich wat meer aan de omgeving aan. De trap naast het zwembad en de tuin er naast doet het ook nog steeds goed.

           

De wijngaard van de Engelse buren is inmiddels omgetoverd in een grasveld. De kanten zijn geschoond van ongewenste begroeiing. Mas de Vert verschuilt zich ondanks dat in het groen van de omgeving.

     

Zaterdag 14 juli 2012 vertrek ik in de middag naar mijn volgende bestemming.

Mei 2012

Op zaterdag 12 mei in de hele vroege ochtend aangekomen. Alles is vooral groen en het gras staat meer dan kniehoog. De maanden februari en maart zijn erg mooi geweest. Net zoals in Nederland is het hartje winter in Zuid-Frankrijk erg koud geweest. Misschien nog wel kouder dan hier. De boom bij het grasveld, een eucalyptus, heeft nogal erg te lijden gehad onder de vorst, die tot min 20 is opgelopen. De olijfbomen hebben, ondanks dat ze zeer goed zijn ingepakt geweest, ook weinig bladeren meer. Ze lopen wel aarzelend weer uit. De vijgenboompjes zien er erg zielig uit. Van de bananenplant is nog geen spoor te bekennen. Het is gewoon maar weer afwachten wat er nog boven komt en waar nog blad in komt. Verder ziet de tuin er over het algemeen goed uit. April was erg koud en nat. Pas in de loop van de maand mei toen het warm werd, kwam de natuur echt uit en werd alles groen.

Eerst maar beginnen met het maaien van het grasveld. Dat ziet er gelijk al beter uit. Jarenlang is er geprobeerd om het gras te laten groeien. Dat lukte maar moeizaam. Nu staat het gras er volop. Daarna volgt de rest van de tuin.

     

Er was al een tak af van de eucalyptus, nu ziet hij in zijn geheel bruin uit. De vraag is wat te doen. Hij is niet echt dood, maar vooral aangeslagen door de vorst. Zouden er nog nieuwe blaadjes aankomen? Aan de onderkant loopt hij al weer uit. Voorlopig maar even zo laten.

     

Het blijkt dat er door het afsluiten van het water in de winter nogal wat problemen zijn ontstaan. Ondanks dat de leidingen afgetapt worden, blijft er blijkbaar hier en daar toch water staan in kranen en leidingen. Er zit veel kalk in het water, dat neerslaat. Naast het toonbaar maken van de tuin, kost het veel tijd om deze problemen te herstellen. De thermostaatkraan van de douche op de tweede verdieping doet het niet meer, maar lekt constant of je de kraan nu open of dicht zet. Dinsdag wordt besteed aan het verhelpen van dit ongemak. Ontkalken helpt niet, het lekken wordt alleen maar erger. Uiteindelijk een nieuwe kraan er op gezet en dat werkt prima. Het is een mengkraan geworden en geen thermostaatkraan, voldoet prima en hopelijk gaat deze wat langer mee. De kraan in de keuken stroomde ook niet lekker meer. Het zeefje in de antikalk gedaan en dat doet wonderen.

De buitenkraan werkte niet meer. Er ontbrak een koppeling met de waterleiding. Na wat gepuzzel op dinsdag met verschillende stukjes en een bezoek aan de Bricolage en de plaatselijke bouwwinkel in Cajarc, komt uiteindelijk buurman Richard woensdagmiddag met een flexibel stuk, gevonden bij de Weldom. Een mooie oplossing. De buitenkraan doet het weer. Het terras kan schoongemaakt worden.

De volgende uitdaging wordt aangegaan op de vrijdagochtend. De koelvriescombinatie heeft een ijsblokjesmachine en een koud water kraantje. Hier komt dus geen druppel water meer uit en de ijsblokjes komen er ook slechts mondjesmaat uitvallen. Ruim een halve dag wordt er gezocht naar het probleem. Eerst het filter vervangen, dan de leiding losgekoppeld en doorgespoten. En uiteindelijk de koppeling en het kraantje ontkalkt waarmee de leiding op de waterleiding is aangesloten. En toen werkte het allemaal weer.

Na een mooie eerste week met veel zon en warmte, begint het op zaterdagavond te regenen. Dat was op vrijdagavond ook het geval, maar zaterdagmorgen was het weer droog. Nu blijft het echter ook zondag door regenen en de regen houdt dus gewoon niet meer op tot dinsdagmiddag. Het is een weekend van 4 dagen en de Fransen in de vallei zijn er niet blij mee. Af en toe is het wel droog.

Op zondagmiddag een rondje met de auto rechtsom door de vallei. Altijd weer leuk en bijzonder, ondanks het regenachtige weer. Het pas opgeknapte huis tegen de rotsen vlak voor Saint Sulpice ziet er mooi uit. De muur bij de weg is mooi opgestapeld en ze zijn bezig met de weg naar boven te maken. Van twee kanten zelfs. Helaas geen foto gemaakt. Vergeten. Volgende keer beter.

De autorit onderbroken om een bezoekje te brengen aan Saint Cirque Lapopie. Mooi uitzicht en de kerk is inmiddels helemaal gerestaureerd.

           

Het kinderstoeltje dat sinds een paar jaar in Mas de Vert aanwezig is, komt deze vakantie goed van pas en wordt volop gebruikt.

Na wat aanloopproblemen in verband met problemen met de elektriciteit in de garage, draait ook het zwembad. Het winterzeil wordt er afgetrokken. Het water wordt bijgevuld. Het zomerzeil gaat er over. Het winterzeil wordt geborsteld en schoongemaakt en netjes opgevouwen.

           

Als eerste wordt bij het openen van het zwembad met een schepnet de meeste bladeren er uit gehaald. Daarna wordt de bodem gestofzuigd en de kanten schoongemaakt.

 

     

Dinsdag is het nog wat somber weer, maar de voorspellingen zijn goed. Het zwembad is er klaar voor. Laat de zon maar komen.

           

En inderdaad komt de zon door. Het water is kraakhelder en de bodem is schoon.

 

In de winterperiode is er een dak op het tuinhuisje gezet. Het is allemaal nog een beetje wennen. De dragers van het dak zijn hier en daar op een wat ongelukkige plek terecht gekomen. De vraag is het zo laten of dat er nog wat moet veranderen. Vooralsnog biedt het tuinhuisje onderdak aan het winterzeil van het zwembad en nog wat toebehoren.

          

En de vogels zijn het er wel over eens. Ze hebben al een nest gemaakt bovenin de nok van het tuinhuisje. Er komt een hoop gepiep uit. In de loop van de eerste week verplaatst het gepiep zich door de hele tuin heen.

Het huis, de tuin en het zwembad liggen er mooi bij. Laat de zomer maar komen!

     

December 2011

Zondag 18 december wordt er afgereisd naar Zuid-Frankrijk. Het eerste stuk van de reis verloopt voorspoedig. In Belgie gaat het regenen. De regen gaat al snel over in natte sneeuw. In het noorden van Frankrijk gaat dat ook nog door. In Seclin ligt er zelfs een laagje sneeuw langs de weg en bij het tankstation is er een onbereden stuk dat flink glad is. Halverwege Parijs breekt de zon door. In Parijs schijnt de zon volop en ook de rest van de rit is het droog en zonnig. De aankomst is in het donker, de hemel is kraakhelder en vol sterren. Al snel branden de kachels en de open haard. Hoewel het in het huis niet echt koud is. Het is 11 graden binnen bij aankomst. Tot een paar dagen voor aankomst is het nog heerlijk weer geweest. De maandag wordt besteed aan een ronde door de tuin en het huis, uitpakken, boodschappen doen en vrienden bezoeken. In de tuin blijkt veel weggewaaid. De ligstoelen waren bij het laatste vertrek afgedekt. Dit was helemaal weggewaaid. Het afdekking van het zomerzeil was ook weggewaaid. Van de boom die aan de rand van het grasveld stond, is de hoofdstam afgebroken. Dat is wel een mooie manier om een boom te snoeien. Hij werd wat hoog en nu ziet hij er eigenlijk wel goed uit. Dinsdag is het droog en zo'n 13 graden buiten. De hele dag wordt er buiten gewerkt in de tuin. De rol met het zomerzeil wordt opnieuw en extra afgedekt en beneden bij de garage gezet. Daar staat hij meer beschut. De parasol en wat zwembadmateriaal verhuisd ook naar de garage. De stoelen worden opnieuw afgedekt en dat wordt met touw vastgezet. Overal liggen bladeren. Die worden bij elkaar geveegd en naar de composthoop gebracht. De bladeren zijn zwaar. Woensdag regent het. In de loop van de middag wordt het droog. Droog genoeg om nog een paar uur in de tuin te werken.

           

Zaterdag 24 december wordt spontaan afgereisd naar Floirac bij Bordeaux om daar kerstavond bij vrienden door te brengen. De zon schijnt volop en in de zon is het best warm. Bordeaux is ruim 200 km rijden. Het is een mooie rit binnendoor. Je komt door allerlei historische plaatsen en langs kastelen. Je doet er alleen wel lang over. Het is binnendoor zo'n ruim 4 uur rijden. Over de snelweg is een stuk om, maar wel een heel stuk sneller en een rit van twee uur. Zondag 1e kerstdag is er een kort bezoek aan Bordeaux. De winkelstraten, die normaal overvol zijn, zijn nu verlaten. Je kunt hier eindeloos winkelen. De winkelstraten gaan kilometers kang door. Uiteraard is er een kerstmarkt met de bekende houten huisjes. De markt gaat echter pas om 3 uur 's middags open.

      

Het is mooi weer voor een wandeling door de stad. We lopen langs het monument aux Girondins.

           

Vervolgens richting kathedraal Saint Andre. We komen eerst langs de toren van Pey-Berland.

      

De kathedraal ligt langs de route Saint Jacques de Compostella. Hij is helaas gesloten. Het heeft 800 jaar geduurd om deze kathedraal te bouwen. Het oudste deel dateert uit de 12e eeuw. Het is nu een historisch monument onder de bescherming van UNESCO.

     

Even verderop is het stadhuis, waar ook druk gerestaureerd wordt. Er is een gezellig terras buiten in het zonnetje. Met zicht op de kathedraal en de ijsbaan.

           

Maandag, dinsdag en woensdag zijn zonnige dagen. 's Nachts is het koud en 's ochtends is de vallei helemaal wit van de rijp. Vanaf een uur of twaalf heeft de zon kracht en wordt het zo'n 17 graden in de zon buiten. Het is weer om in T-shirt buiten te zitten of te werken. Alle gordijnen in het huis zijn ondertussen donkerblauw gekleurd. Met een witkwast wordt de aanbouw en de 2e verdieping weer wit gekleurd. Alle ramen en deuren gaan open om de frisse lucht binnen te laten en het witsel snel te laten drogen. Verder wordt veel tijd besteed aan allerlei kleine en wat grotere klusjes.

           

De buren zijn er niet en de vallei is verlaten. In de loop van woensdag arriveren ook de Belgische buren van het grote huis en is er gelijk van allerlei leven in de vallei. De boer rijdt met zijn trekker een rondje over het maisveld. Waarom weet niemand. Alleen wel de hele weg gelijk vol met kluiten aarde. De plantenbakken op het terras worden wat bijgevuld met nieuwe aarde. Het meegebrachte vogelhuisje inclusief voer is inmiddels ontdekt en het wordt druk bezocht door af en aan vliegende vogeltjes.

           

Er worden weer wat planten geplaatst langs de oprijlaan, bij de rand van van het zwembad en onderaan bij de garage.

           

De kachels branden en houden het huis goed warm. Woensdagmiddag wordt het wat meer bewolkt en daarna is het 's nachts niet zo koud meer.

           

Woensdagmiddag op de fiets naar Marcilhac. Halverwege Nazac en Saint Sulpice is een huis tegen de rotsen aan gebouwd. Voorheen zag je het bijna niet vanaf de weg. Nu wordt het helemaal opgeknapt en is het goed te zien vanaf de weg. Benieuwd of er ook mensen gaan wonen of dat het een vakantiehuis wordt.

            

Bij de camping van Saint Sulpice zijn ze klaar met de werkzaamheden. Er is een soort trappetje in het water gemaakt, zodat je met de kano makkelijk langs de waterval kunt komen. Bij de grot tussen Saint Sulpice en Marcilhac, de Emergence de Ressel ook nu nog duikers.

           

Bij Marcilhac staat inmiddels het water ook weer in de rivier en staat alles er na de droogte weer normaal bij. ook daar is gewerkt aan een trap langs de waterval, waar je met de kano langs kunt.

           

Bij thuiskomst is het al bijna donker en biedt Mas de Vert een winterse aanblik. Hoewel het in de tuin eerder voorjaar lijkt dan winter. Veel planten staan al in knop.

Oktober 2011

In oktober wordt het huis winterklaar gemaakt. De eerste paar dagen is het koud en het regent zelfs. De open haard brandt goed. Het is maanden lang droog geweest. Er staat nog nauwelijks water in de rivieren. De tuin heeft het ook zwaar te verduren gehad. Dankzij het watergeefsysteem en velen die de planten met de hand water hebben gegeven, lijkt het grootste deel van de planten het overleeft te hebben. De streek is zo goed als verlaten. In de vallei is er weinig activiteit. In plaatsen zoals Figeac en Cajarc is er nog wel volop leven en kun je nog buiten in de zon op een terrasje eten. Er zijn nog maar weinig toeristen.

           

De natuur is vooral nog groen en dit ondanks de droogte. Hier en daar komen de herfstkleuren er door heen.

             

Op een mistige ochtend fiets ik door de vallei naar Marcilhac om een stokbroodje te halen. Mooi om te zien hoe de rotsen tevoorschijn komen door de mist. Dit is altijd de voorbode van een mooie dag. De dagen zijn echter wel kort. Eer de zon door de mist heen komt is de ochtend al bijna voorbij. Bij Saint Sulpice wordt druk aan de oever van de rivier gewerkt. Het is de oever bij de camping waar je met de kano het water in en uit kan.

             

Op de terugweg is de mist opgetrokken en komen mooie herfstkleuren te voorschijn. Het is goed te zien hoe laag het water staat in de rivier. Het is nog een verrassing hoe de oever bij de camping er daadwerkelijk uit gaat zien.

            

De tabak hangt al te drogen en wordt zelfs al verwerkt. De tabak hebben ze blijkbaar nog wel kunnen oogsten. Het mais en graan staan er op sommige velden helemaal verdord bij. Er is niet eens meer de moeite genomen om het te oogsten.

            

In Marcilhac staat de rivier wel erg laag. Je kunt bijna naar de overkant lopen. De rivier heeft vaak hoog gestaan, maar nog nooit heb ik haar zo laag zien staan. De bakker is open en de missie dus geslaagd.

             

Er is een mooi wandelpad aangelegd langs de rivier. Veel energie wordt opgewekt met behulp van water. Overal zijn ze aan het werk. Er is nog stroom. Het water stroomt ook nog wel een beetje.

            

Het blijft een raar gezicht een rivier zonder water. Het pad is echt mooi geworden. De supermarkt is ook open.

            

Op zaterdag bezoeken we Figeac. Op een plein wordt er muziek gespeeld. Mensen zitten in stoeltjes te luisteren.

           

Het is eigenlijk twee weken mooi weer. De dagen zijn kort, maar als de zon er door komt dan is het heerlijk. De temperatuur van het zwembad is bij aankomst 22 graden. De zwembadverwarming is de hele zomer niet aan geweest. De temperatuur was in het voorjaar al zo hoog dat dit niet nodig was. De zomer was warm en het water bleef rond de 26 graden. Geen verwarming nodig dus. Door de koude nachten en de korte dagen is de temperatuur enkele dagen voor vertrek gezakt naar 18 graden. De bladeren beginnen dan ook al te vallen. Het zomerzeil wordt opgerold. Het winterzeil te voorschijn gehaald. De stoelen worden opgeborgen. Niet meer in de garage, maar in het tuinhuisje.

            

Het zwembad is inderdaad net op tijd dicht. De nacht dat het zwembad afgesloten is, gaat het vriezen. De banaan is er van ingezakt en nog wat meer planten, die gevoelig zijn voor vorst zijn dat ook.

In de technische ruimte onder het zwembad hangen op een dag twee vleermuizen aan het plafond. Ze overwinteren vaak in het buizenstelsel dat rondom het zwembad loopt. Elke keer denk je dat ze verdwenen zijn, maar dan zijn ze er toch weer. De eerste opzet van het tuinhuisje is af. Het dak ontbreekt nog.

            

Op een dag is er ineens een hoop herrie. Vliegen er twee helikopters de vallei in. Op de weg is een auto te zien. Ze blijven een tijd stil hangen boven het maisveld. Het stro vliegt in het rond en komt zelfs op het terras terecht. Daarna vliegen ze weg. Er is een video van gemaakt. Dan zie je ze vliegen.

             

Zondag maken we een wandeling om de nieuwe rondweg te bekijken. Het schijnt op het moment dat er niet gewerkt een soort attractie te zijn. Vandaag zijn we de enige. Of we zijn te laat, of het komt omdat het best al wel warm is. Of beiden. Het is een indrukwekkend werk. Overal staan vrachtwagens. Er is een soort werkweg naast de toekomstige weg aangelegd.

            

Overal kun je zien dat er flink wat rotsen verplaatst moeten worden om de weg op het niveau te krijgen dat nodig is. Al dan niet vrijwillig.

             

Op sommige plekken staan gravers. Er zijn ook hele stukken te zien, die blijkbaar wat zwaarder geschut nodig hebben. Er zijn kleine hoopjes te zien, waar waarschijnlijk explosieven worden ingegraven. De machines die dit doen zijn indrukwekkend. Het duurt nog een tijdje voor je hier met de auto kunt rijden. Het is ook wel een voorbeeld van hoe help ik de natuur om zeep. Maar als het af is dan rijden er geen vrachtwagens meer door Figeac en dat is ook wat waard.

            

Juni 2011

Van donderdag 9 tot donderdag 29 juni zijn we in Mas de Vert. We arriveren in de loop van de middag van de 9e juni en vertrekken weer in de vroege ochtend op de 29e. Op de terugweg verblijven we een nachtje in Gent.

Het verblijf is zoals altijd veel te kort natuurlijk. Het zwembad is al helemaal up en running. Het water is erg warm, zelfs zonder verwarming. Het is de afgelopen weken behoorlijk heet en droog geweest. Het heeft de afgelopen twee maanden niet geregend. Sommige planten in de tuin zijn spontaan in de herfststand geschoten en zitten vol dode bladeren. De meesten knappen na wat regen behoorlijk op.

           

De vlinderstruiken aan de rand van het grasveld staan mooi in bloei. De rand rondom het grasveld begint op deze manier ook aardig dicht te groeien. Het watergeefsysteem heeft inmiddels zijn dienst bewezen. Tijdens een bezoek aan Villefranche kopen we nog twee ligstoelen erbij, zodat het aantal nu op zes uitkomt. Helaas niet allemaal dezelfde kleur, maar dat heeft op zich ook wel weer wat.

           

De eerste zaterdag van ons verblijf brengen we een bezoek aan Sarlat.

            

Sarlat is altijd een leuke plaats om naar toe te gaan op zaterdag. Er zijn veel karakteristieke gebouwen en het is altijd leuk om over de markt te lopen. De markt is de ene keer groter dan de andere keer. Dit keer is hij wel erg groot en strekt zich uit over de gehele binnenstad van Sarlat. Dit is vast omdat het zomer is en er heel veel volk op de been is. We zijn er vroeg, strijken eerst nog neer op een terrasje voor een kopje koffie en een croissant en lopen daarna naar de markt.

           

Er zijn erg veel toeristen. Veel Hollanders. Hollands lijkt ook wel de voertaal op zo'n zomerse dag. Wanneer je de stad in het voor- of najaar of met kerst bezoekt zijn hier uitsluitend Fransen te vinden.

           

Overal worden regionale specialiteiten aangeboden en uiteraard de bekende toeristische handelswaar. Maar dat laatste is wat mij betreft toch in de minderheid. Er zijn mandjes voor de kaas, zodat de vliegen er niet bij kunnen. Hoeden en tassen in allerlei soorten in maten.

             

Naast veel tassen, worden er rieten manden te koop aangeboden. Ook in allerlei soorten en maten. Kralenkettingen.

                 

Er is ook wat handelswaar dat je niet zo snel op een Nederlandse markt zal aantreffen. Messen zijn in Frankrijk gewoon te koop, terwijl ze er wat mij betreft toch wel heftig uitzien. Verderop vingerhoeden.

           

Spaans servies is hier ook te koop. Daar hoef je de grens niet voor over. Zeep is hier ook een specialiteit. Behalve allerlei stukken zeep in heel veel geuren ook stukjes met letters, waarmee je een naam kan maken.

            

Overal is eten. Paella, crepes en allerlei andere specialiteiten. Het ziet er allemaal even lekker uit.

            

Er zijn kruiden te koop, olijven en allerlei soorten vis, dus ook krab en garnalen. Een gemiddelde Nederlandse markt verbleekt bij dit aanbod.

            

En uiteraard ook taart, ijs en gedroogde vruchten. Zoetigheid in alle kleuren, soorten en maten.

          

Uiteraard is er ook nog een "gewone" markt met kaas, groeten en fruit.

            

En natuurlijk niet te vergeten de worstjes. Ook deze in allerlei soorten en maten. Wijn in flessen en pakken en losse kruiden, die op deze manier Marokaans aandoen.

           

Tegen het middaguur komt er activiteit in de vele restaurants, die goed eten in een gezelige omgeving bieden. De een wat luxer dan de ander. Er is een heel gevarieerd aanbod.

            

We kiezen uiteindelijk voor La Bedaine. Er is een terras in de schaduw. We hebben er al eens eerder gegeten. Op de terugweg naar de auto, lopen we nog langs meer eetgelegenheden. Het is overal gezellig.

Het is sommige dagen regenachtig weer. We bezoeken supermarkt, vrienden en buren. We gaan naar Figeac en naar Cajarc. We kijken even rond in Marcilhac, Brengues en Saint Sulpice. We bezoeken op een donderdag de markt in Villefranche en praten daar nog even bij met een vriend. Onderweg eten we in Villeneuve, zoals altijd gezellig onder de bogen op het plein. Tussendoor wordt in de tuin gewerkt en aan het tuinhuisje. Het kinderbad wordt van een nieuwe laag verf voorzien. Verder wordt alles nagelopen en schoongemaakt. En op een wel erg regenachtige dag bezoeken we Gouffre de Padirac. Erg leuk om te doen. Door een bijzondere grot lopen, met een bootje de rivier af en dan onder begeleiding van een gids een wandeling door een erg mooie grot. Toen we er waren hoefden we niet te wachten en het was best wel rustig. Dat schijnt tijdens het hoogseizoen niet zo te zijn.

Op de terugweg van een bezoek aan vrienden in Vayrac rijden we langs een bijzonder bouwwerk. Het siert vele ansichtkaarten, maar nog nooit daadwerkelijk gezien.

           

Op zondag 19 juni zijn er twee brocantes. Eentje op de camping in Brengues, de andere in Cajarc. We bezoeken ze allebei. Het zijn altijd vooral sociale gebeurtenissen. We bezoeken eerst de brocante in Brengues. Het is er een drukte van belang en het staat vol met geparkeerde auto's. Altijd weer indrukwekkend om op deze plek om je heen te kijken en de hoge klifwanden rondom te zien.

           

Het is niet alleen een brocante, maar vooral ook een vide-grenier(het leeg maken van de zolder). Professionele verkopers en mensen die hun zolder hebben leeggeruimd, staan door elkaar heen.

           

We verbazen ons elke weer over de hoeveelheid spullen die wordt aangeboden. Er is ook een kraampje waar een start wordt gemaakt met het verkopen van eten. Wat het precies moet worden, dat is onbekend.

             

Op de plek kun je goed zien hoe laag het water in de rivier staat. Er zijn ook jaren geweest dat het water tot vlak onder de bogen van de brug stond. Dat kun je je nu nauwelijks voorstellen. Het is lastig kanovaren op deze manier.

           

Het is nog vroeg in de ochtend. We drinken wat en gaan daarna weer verder.

                    

Bij de winkel op de hoek van de weg schaffen we nog even een gasfles aan. We hadden twee lege flessen deze vakantie. Het zal wel geen toeval zijn. Allebei de gasflessen zijn nu weer vol en er is ook een reserve. Het hotel is inmiddels ook open.

      

In Cajarc is het ook gezellig. Ook hier een brocante, met weer andere koopwaar dan in Brengues.

           

We lopen een rondje door Cajarc. Opvallend zijn altijd de bomen in deze plaats. Ze zijn groot en geven door hun vorm veel schaduw. Wat in deze tijd van het jaar erg prettig is.

            

De rivier de Lot ligt er rustig bij, er zijn nog niet veel toeristische activiteiten. Dat is in juli en augutus meestal wel anders.

          

We lopen ook een rondje langs onze favoriete restaurants in Cajarc. Bij de brug is er de Auberge du Pont. De laatste tijd komen we er niet zo vaak meer. Het eten is er uitstekend, maar je kunt er niet buiten zitten. En dat vinden we met het mooi weer toch wel jammer. Maar als het restaurant is het zeker een aanrader.

     

Van onze Engelse buren horen we dat er een nieuw restaurant geopend is. Dit ligt bij de rotonde als je vanaf d eburg naar het dorp terugloopt. De eigenaren zijn Russen en het restaurant heeft goede aanbevelingen. Het heeft de naam l'Allee des Vignes.

          

Terug in het centrum is er Le President. Het is er altijd gezellig. Eten doen we er eigenlijk nooit. We bemerken wel dat het restaurent vernieuwd is. Je kunt er op het terras altijd goed zitten. Erg gezellig.

           

Favoriete plek voor de lunch is voor ons altijd Le Brasserie de Tour de Ville. Tussen 12 en 2 is het er goed toeven. Het terras is vernieuwd en het ziet er allemaal fleurig uit.

              

De werkzaamheden aan het tuinhuisje worden voortgezet. De grote steen die eerder uit de opslagruimte achter het huis is weggehaald, moet op de hoek komen. Er wordt met planken en stenen een soort oprit gemaakt en de steen wordt naar boven gerold.

           

Het lukt allemaal net. Maar hij staat. Er volgen nog wat andere stenen. Ter afwisseling van de betonnen blokken.

           

De muren worden verder opgestapeld.

             

En de vloer wordt gestort. De laatste stenen van de muur schieten er bij in, die moeten nog gelegd worden. Dat komt de volgende keer wel. Er komt ook nog een dak op.

           

Verderop in de vallei hebben we een aantal jaren geleden een tuinhuisje gezien, wat we erg leuk vonden. Zoiets moet het worden.

          

Vlak voor ons vertrek ontdekten we een hele grote rups bij de voordeur. Zeker wel 10 centimeter groot. Het is een rups van de grote nachtpauwoog. Een tijdje later ontdekken we hem in de woonkamer op de eerste verdieping. Hij is blijkbaar op zoek naar een plekje om te verpoppen. Onze woonkamer lijkt me daarvoor niet de juiste plek. We zetten hem buiten op een geschiktere plek neer. Het blijven hele bijzondere beesten.

            

April 2011

Van vrijdag 15 tot zondag 24 april gaan we kijken hoe het huis en de tuin er bij staan. Met het risisco om in herhalingen te vallen, hieronder een kleine impressie van ons verblijf in foto's en in tekst. We vertrekken vrijdag rond een uurtje of tien in de ochtend en komen na een drukke maar toch nog wel redelijk voorspoedige rit in de vroege avond aan. Het is nog net niet helemaal donker als we via de weg bij Saint Sulpice de vallei inrijden. Blijft altijd weer mooi om zo de vallei in te rijden via de haarspeldbochten met het geweldige uitzicht over de vallei en daarna de kleine weggetjes door het dorp Saint Sulpice verder naar beneden. Ik vraag me dan altijd weer af wat te doen als er een tegenligger aankomt, maar dat heb ik nog nooit meegemaakt. Bij aankomst valt op dat alles erg groen is. Het is een niet al te koude winter geweest en niet te droog en ook niet te nat. De afgelopen drie weken voor onze komst is het behoorlijk warm geweest en is er nauwelijks regen gevallen. Zowel het huis als de tuin zien er goed uit. De tuin knapt altijd erg op als het gras gemaaid is en het onkruid uit de perken weggehaald is. Het zwembad blijft nog even dicht. Het weer is er wel naar, want overdag in de zon is het tussen de 20 en de 30 graden en soms zelfs boven de 30 graden. De nachten zijn echter nog koud. Het koelt in de avond al snel af als het donker wordt en dan wordt het 8 graden. In de ochtend duurt het dan wel weer even voordat het weer opgewarmd is.

          

Zaterdag gaan we eerst naar Cajarc en daarna bezoeken we onze vrienden in Frontenac. In de boom naast het huis heeft zich in de holte van een afgebroken tak een uil genesteld. Onze vriend heeft al eerder foto's van de uil genomen. Het merk lijkt een bosuil.

Er zijn een aantal jongen, die te voorschijn komen in de vooravond als de zon weg is. Nu valt er weinig te zien. We komen zeker nog een keer terug als het een wat beter tijdstip is om uiltjes te spotten.

         

De hele week zijn we voornamelijk buiten bezig. Het is toch best wel een aardige klus om de tuin een beetje in fatsoen te brengen. Zelfs het watergeefsysteem gaat aan omdat het toch wel erg droog is. Ook alles wat we in het najaar opgeborgen hebben, zoals alle tuinstoelen, komt weer tevoorschijn en wordt op zijn plek gezet.

         

De planten, die we ooit onder bij de garage hebben geplant zijn inmiddels uitgegegroeid tot een redelijk ondoordringbare haag en de garage verdwijnt bijna volledig uit het zicht.

        

De beukhaag heeft er nog wat moeite mee en ook de eiken en walnoten zitten altijd laat in het blad. Verder is alles fris groen. Het toekomstige tuinhuisje staat er ook mooi bij en wacht op de verdere afwerking.

De carport komt weer mooi van pas. De auto staat in de schaduw en op vlak terrein. Het hout dat daar nu een plekje heeft, is kurkdroog. Het ligt mooi in de wind en in de zon. Hoog tijd om de stapels weer eens wat aan te vullen.

         

De veranda wordt ontdaan van wat rondzwervende bladeren en alles wordt weer op zijn plek gezet. De barbeque bewijst ook weer goed diensten. Zo'n gasbarbeque geeft toch een wat smakelijker resultaat dan een houtskoolvuur. Hoewel die laatste ook zo zijn charmes heeft.

          

Ook nog even onze laatste aanwinsten vermelden. In oktober stopte de wasmachine ermee. Na zo'n 10 tot 15 jaar dienst te hebben gedaan, was dat niet zo verwonderlijk. Gelijk dezelfde dag maar een nieuwe gekocht in Figeac. Dit keer gekozen voor een machine die 8 kilo kan wassen, die een enorme rijkdom aan programma's heeft en ook nog flink kan centrifugeren, zodat de was er bijna droog uitkomt. Het enige nadeel is, dat de droger wat moeite heeft met de grote hoeveelheid was, die er in kan. Het beste is om (een deel van) de was gewoon buiten in de zon en wind op een lijn te drogen. En er is een nieuwe kast in de slaapkamer op de begane grond. Het is voorlopig nog een uitgebreide legkast met laden. Het idee is om er een deel hangkast van te maken. Maar dat gaan we nog even bezien, want dat is eigenlijk wel zonde van de oorspronkelijke kast. De kast die er eerst stond heeft een plekje gevonden op de veranda. Dat is namelijk een dressoirkast. Niet zo heel geschikt voor de slaapkamer, maar het was nogal een zoektocht om iets te vinden dat wel geschikt is en ook nog past kwa ruimte. En dat is nu gelukt:-) De dressoirkast op de veranda wacht nog op de inrichting met wat serviesgoed en dergelijke. Dat is voor de volgende keer.

         

De irissen staan volop in bloei. Ze trekken grote zwarte torren aan die overal rondzoemen. De torren doen niks. We hadden er ooit eens een tijd geleden een nest in de houten balk boven de keukendeur. Dat vonden we minder en we hebben het gat dichtgestopt. Blijkbaar hebben ze in de buurt een ander plekje gevonden. En de irissen vervullen blijkbaar een rol in het leven van de vliegende zwarte toreen. De walnoten komen in de loop van de week schuchter uit. Water geven helpt daarbij zeker.

          

Overal in de tuin breken er knoppen open. Veel struiken hebben hun plek gevonden. Dat duurt toch meestal wel een paar jaar. Het is altijd goed om te zien dat er leven zit in de planten.

     

De beukhaag begint nadat hij wat water heeft gekregen ook spontaan verder uit te lopen. De rode kleur blijft altijd weer mooi.

          

De struiken rondom het zwembad zijn al aardig volwassen. Er zijn ook beestjes. Vlinders vliegen al rond. Witte met een oranje stukje aan het eind van de vleugels. De koningspage is ook al gesignaleerd. Na de regen die in de nacht van vrijdag op zaterdag valt kronkelt er een hazelworm over de oprijlaan. We dirigeren hem voorzichtig richting graskant, zodat de auto er niet over heen rijdt als we naar Figeac vertrekken op zaterdagmorgen.

    

Onze Belgische en Engelse buren zijn er ook. Veel gezelligheid en blijdschap vanwege het weerzien. Gedurende de week veel geluiden van grasmaaiers, debroussailleuses en traktoren. Het grootste deel van de dagen is het echter stil. Er is weinig verkeer in de vallei en het aantal toeristen is op een hand te tellen.

         

Vrijdagnacht en in de vroege zaterdagochtend regent het. Tegen de tijd dat we richting Figeac vertrekken is het gelukkig droog. De markt in Figeac blijft altijd een belevenis. Het is erg druk. Weinig buitenlandse toeristen, veel Fransen.

    

Overal zitten de terassen vol. Het worden er ook steeds meer en ze worden steeds groter. Figeac is echt een gezellige plaats om naar toe te gaan. Zeker op zaterdag als er markt is.

         

Mijn favoriete Fransman staat er ook weer. Dit keer met bloemen en wat groente.

          

De wijn wordt op de markt niet alleen in flessen verkocht, maar vooral in pakken van 5 liter. Wel zo duurzaam en handig. Verder zijn er allerlei specialiteiten te koop en natuurlijk de groenten en fruit van het seizoen. We strijken neer bij de Sphinx. Een restaurant met uitzicht op de markt, waar je niet alleen gezellig wat kunt drinken, maar waar ze ook een goede maaltijd serveren.

          

Figeac blijft een mooie stad met veel bijzondere huizen. Het museum van de Champollion is erg mooi opgeknapt, net zoals het plein.

Na de markt en de lunch lopen we door de straten van Figeac terug naar de auto. Daar hebben we nog een plekje voor kunnen vinden ergens bovenin het stadje. Wel weer opvallend dat kort na twaalven het opruimen van de markt in volle gang is en het grootste deel van de mensen uit de stad verdwenen is. Behalve diegenen die nog blijven om ergens op de vele terrasjes neer te strijken. We brengen de boodschappen thuis en gaan nog even aan het werk in het huis om dit op orde te brengen.

         

Aan het eind van de middag bezoeken we onze vrienden en bewonderen dan gelijk het uilennest. We zien drie kleine uiltjes zitten. Het is net een bewegend donzen dekbed. Er is een video gemaakt, die is te vinden op Youtube. Nog even kijken hoe ik die hier anders dan als link kan opnemen of embedden.

We zijn zondag 24 april in de loop van de middag weer naar huis vertrokken. De Fransen kennen geen tweede paasdag, dus er was in Frankrijk al veel verkeer op weg naar huis. Vooral Parijs was nogal druk. Al met al viel het uiteindelijk allemaal mee en zeker na Parijs was het goed doorrijden. We hadden al bijna spijt dat we op de zondag waren gaan rijden. Gedurende de maandag, tweede paasdag, was dat spijtgevoel snel over. Het bleek dat die dag het helemaal druk was met terugkerend vakantieverkeer. We hadden een goede keus gemaakt. Hoewel 's avonds en 's nacht rijden natuurlijk het meest aangenaam en snel is. Maar voor ons deze keer helaas geen uitkomst. Zaterdag 30 april krijgen we een mail gestuurd vanuit Frankrijk van het uilennest. Er blijken viijf kleine uiltjes in te zitten. Die uitvliegen en ook weer terugkomen in het nest.

Oktober 2010

Begin oktober maken we huis en tuin winterklaar en sluiten we het zwembad af. Het is een erg mooie week met veel zon en het is nog heerlijk warm buiten. Woensdag maken we een wandeling langs de rivier richting Saint Sulpice.Daar hangt de tabak al te drogen. We lopen langs de weg omhoog en gaan over de heuvel door het bos weer terug. Het was eigenlijk meer weer om een paar baantjes te zwemmen en wat te zonnen. Maar het uitzicht is toch elke keer weer overweldigend.

           

De temperatuur van het zwembad is nog ruim boven de 20 graden. Bij sommige koude nachten koelt het erg hard af. Overdag met strak blauwe lucht en veel zon warmt het steeds goed bij. Het is eigenlijk jammer om het af te sluiten. Het water laten we zo ver zakken zodat de leidingen leeg staan. Er gaan lege jerrycans in het water om in geval van vorst de druk van het ijs wat op te vangen. Het zomerzeil wordt schoongemaakt, gedroogd en opgerold. En krijgt een plekje in de garage.

            

Als laatste gaat het winterzeil erover. Altijd een lastige en zware klus. Elk jaar gaat het wel makkelijker.

      

Juni 2010

Een foto van Mas de Vert genomen vanaf de weg aan de overkant.

Donderdag 13 tot zondag 30 mei 2010

Als we aankomen is het koud en regenachtig weer. Dat is het de afgelopen twee weken ook geweest. De natuur is door de regen goed uitgelopen. Het wachten is op de warmte. Die laat niet lang op zich wachten. De temperatuur loopt overdag al snel op naar de 30 graden. 's Ochtends en ook 's nachts is het nog wel fris. De zon warmt overdag alles heel snel op en ook het zwembad is al snel 28 graden.

Het is mooi weer om te werken aan het tuinhuisje, dat al een tijdje op het verlanglijstje staat. De waterleiding ligt er al met kraantje. De steen die achter ruimte van het huis vandaan komt, is het eerste begin van een muur. Tegen de rotswand worden stenen opgestapeld. Het tuinhuisje wordt zo één met de natuur en gaat op in de omgeving.

           

Op hoogte wordt een wasbakje gemaakt. Daarachter wordt de muur verder opgestapeld. Cement zorgt voor de stevigheid.

             

Het wasbakje wordt voorzien van een afvoer en de kraan wordt mooi ingemetseld. Als de muur helemaal gestapeld is, komen er tegeltjes tegen aan en wordt de muur achter het wasbakje gevoegd.

           

De muuur tegen de rostwand aan wordt helemaal volgestapeld. De andere muur van het tuinhuisje wordt gestapeld van betonnen blokken.

            

De basis van het tuinhuisje staat er. Het ontwerp is ook al klaar. Wordt vervolgd.........

           

Er is weer veel werk in de tuin om alles er weer netjes uit te laten zien. Het gras en onkruid zie je gewoon groeien. Het muurtje bij het terras staat er fleurig bij.

             

Het watergeefsysteem heeft ondertussen wel zijn diensten bewezen. De tuin begint op de plekken waar de planten water krijgen zo langzamerhand op een echte tuin te lijken. De brem doet het zelfs en staat mooi in bloei. Bij het zwembad komt de banaan ook weer op. Het is een koude en droge winter geweest en dat zie je in de tuin terug. De planten komen laat uit en er is her en der ook nog wel wat gesneuveld. Maar het begint steeds meer op een tuin te lijken.

             

De beukhaag ziet er voor het eerst mooi vol uit. Er blijken toch een paar groene tussen de rode beukhagen in geslopen te zijn. Staat ook wel weer leuk.

             

Alles ziet er mooi groen uit. De eikenboom beneden bij het zwembad groeit ondertussen wel erg hoog. In het weiland wordt druk geploegd en gezaaid. Mais zoals gebruikelijk.

              

Het zwembad was al gevuld en we kunnen gelijk zwemmen. Het water is warm genoeg. Het kinderbad wordt schoongemaakt en gevuld. De kruik staat aan om de watertoevoer naar het kinderbad te regelen. 's Nachts gaat het dekje erover om de temperatuur op pijl te houden..

             

Er is ook nog tijd om uit eten te gaan, boodschappen te doen en vrienden te bezoeken. Frontenac is altijd mooi om te bezoeken, zeker als het dan ook nog eens mooi weer is.

             

 

Vrijdag 16 tot zondag 25 april 2010

Een mooie week vol zon en blauwe luchten. Het is een koude en droge winter geweest. Dat is goed te zien aan de natuur. Veel planten hebben een flinke klap gehad en er zit nog niet veel blad in de bomen. Het is nog erg stil in de vallei. Het weiland aan de overkant van de weg wordt gemest en geploegd. Er is toch weer veel werk in de tuin, in en rondom het huis. Het onkruid groeit blijkbaar ook wel zonder water. Zo snel mogelijk het watergeefsysteem in orde gebracht en aangezet. In het begin van de week zijn de bomen nog kaal. Aan het eind van de week na een flinke bui worden ze al aardig groen. De ramen en deuren van het huis staan de hele dag open om de warmte binnen te laten. 's Avonds branden de kachel in de keuken en de open haard op de 1e etage. In de loop van de week is het zo warm dat er nog lang buiten gezeten kan worden en ook het huis dusdanig opgewarmd is dat de kachel niet meer aan hoeft.

          

Het op gang brengen van het verwarmingssysteem van het zwembad was een aparte uitdaging. De klep van het vrij nieuwe verwarmingssysteem die de temperatuur van het zwembdad regelt, was kapot en de leverancier leverde een nieuwe tegen een kleine vergoeding. De nieuwe klep was iets groter dan de oude en de koppelingen waren anders. Het was een toer en millimeterwerk om de oude koppelingen van de 50 mm PVC-buizen af te frezen en de nieuwe klep passend te maken. Uiteindelijk is de montage toch gelukt. Toen de pomp aan werd gezet, was er een volgend probleem. Grote lekkage op een andere koppeling van het verwarmingssysteem. Dit is een jaarlijks wederkerend probleem, omdat twee verschillende soorten PVC op die plek aan elkaar zijn gekoppeld. Maar ook dat probleem werd verholpen. Bleef over het vullen van het zwembad met water. Omdat de liner van het zwembad vorig jaar was gerepareerd en er nauwelijks regen was gevallen, zat er nog maar weinig water in de bak. Nadat de tuinslang er 2 dagen in had gelegen, was het zwembad uiteindelijk vol met water. Het was in eerste instantie niet de bedoeling om het zwembad open te maken, maar het mooie weer maakte het wel erg aanlokkelijk. Na het vullen was het water 18 graden. Nog wat fris, maar net warm genoeg om een eerste baantje te zwemmen. Het winterzeil is er af gehaald, schoongemaakt, gedroogd en op geborgen. De bodem van het zwembad werd gestofzuigd. Het zwembad is klaar voor de zomer.

         

Het muurtje dat in de herfst aan de zijkant van het terras bij de keuken is gezet staat er goed bij. De rotsplanten doen het goed. Een aantal plekjes in het muurtje zijn nog niet goed gevuld en daar worden nieuwe plantjes neergezet. In de hanging basket worden paarse petunia's gezet. In de tuin voor het huis staan de gele tulpen in bloei.

          

Ondanks de droogte staan er flink wat rotsplanten in bloei. De irissen staan op het punt in bloei te komen. De nog niet zo lang geleden neergezette fruitplanten aan de rand van het grasveld bij het zwembad doen het goed. Net als overigens de rest van de planten die langzaam tot leven komen in de zon na een scheutje water.

           

In een gaatje van het raamkozijn van de slaapkamer op de begane grond maakt een bij solitaire een nestje. Deze bij leeft alleen in tegenstelling tot de honingbij. Er komen maar een paar bijen uit en het gaatje is eenmalig in gebruik voor een jaar. Volgend jaar kan het gaatje weer gebruikt worden. Een bij probeerde ook nog de gaatjes onderin de keukendeur uit. Dit gaatje is echter een beetje te kort, het gaatje moet zo'n 10 cm diep zijn.

           

Het overdekte terras is inmiddels voorzien van een grote eettafel met zes stoelen, een koelkast, een kastje met glazen en verlichting. Het wordt zo al een leuke ruimte om te vertoeven op warme middagen en avonden. De laatste aanwinst is een gasbarbeque. De stenen barbeque, die op houtskool brandt, staat ook nog steeds op het terras bij de keuken.

           

Hieronder een impressie van de nieuwe aanwinst. De gasbarbeque.

            

De hakselaar die tot op heden goede diensten heeft bewezen, is vervangen door een wat professionelere exemplaar. Alle bomen en takken die in de winter op de helling achter het huis zijn geschoond vinden op die manier hun weg weer terug naar de natuur. Het pad naar de carport wordt zodoende geegaliseerd en op diverse plekken in de tuin misstaat een laagje houtsnippers niet. De auto staat mooi op het plekje onder de carport aan het eind van de oprijlaan. Droog en uit de zon.

     

Woensdag 30 december 2009

Na een aantal regenachtige en troosteloze dagen breekt woensdag de zon door. In de zon is het 's middags al gauw rond de 20 graden. Alle ramen en deuren van het huis gaan open om de warmte en frisse lucht binnen te laten. Het huis wordt van boven tot onder schoon gemaakt.

     

Al het tuingereedschap wordt uit de schuur gehaald. Achter het huis wordt de helling verder geschoond. Alle eikenbomen en andere goed uitziende bomen blijven staan en het struikgewas wordt weggehaald. Dit uit het oogput van brandveiligheid en begaanbaarheid. Dit levert ook nog aardig wat hout op voor de open haard. Takken worden versnipperd.

           

Maandag 28 december 2009

Na een trip naar het vliegveld van Toulouse bezoeken we op de terugweg Montauban. We hebben deze stad ooit eerder bezocht, maar zijn nooit in het centrum van de stad geweest. We parkeren de auto langs de weg door het centrum op een parkeerplaats en ontdekken een lift die omhoog gaat en ons bij het oude centrum brengt. Je moet naar boven om in het interessante deel van de stad te komen. Montauban is zo ongeveer de oudste bastidestad van Zuid-Frankrijk en dateert van 1144. We lopen de oude binnenstad rond en komen uit op de Place Nationale, het hart van de stad. Het is maandag. De ochtend begon met heel veel regen, gelukkig is het nu droog en kunnen we de stad verkennen. Een kathedraal die we van binnen willen bekijken, sluit om 12 uur, het zal ook niet zo zijn en gaat pas om 14 uur weer open. Tussen 12 en 14 uur kun je wel overal eten. Op het Place Nationale vinden we een leuk plekje om te eten. Het Place Nationale is het middelpunt van de oude stad en er is een rondgang van dubbel arcades.

          

Als we rondlopen door de stad blijken er op deze maandag toch nog wat winkels open. Dat maakt het bezoek toch nog even wat leuker dan een stad waar alle winkels gesloten zijn. Montauban biedt nu een wat troosteloze aanblik, maar is bij wat beter weer en zeker in het hoogseizoen een plaats die je goed kan bezoeken.

Zondag 27 december 2009

Het regent van af vroeg in de ochtend. We zien een ree in de tuin lopen. In de middag wordt het droog en komt zelfs de zon door. Het water verdampt snel en geeft een mistig effect in de vallei.

           

Zaterdag 26 december 2009

Zaterdag in de ochtend naar Figeac. Het is er rustig. Allereerst naar de apotheek om medicijnen te halen. Daar is het wel druk. Daarna een rondje over de markt en een kleine wandeling door de stad. De terug weg gaat via Cajarc. Ook hier een stadswandeling en daarna lunchen bij de Brasserie de Tour de Ville.

           

Vrijdag 25 december 2009

Vrijdag 1e kerstdag is een mooie dag. Ook nu wordt er weer buiten in de tuin gewerkt. In de middag onderbroken door een bezoek aan de eerste hulp van het ziekenhuis in Figeac. Beetje onvoorzichtig geweest met de hakselaar. Het blijven gevaarlijke apparaten. Wel weer bijzonder op zo'n zonnige middag naar Figeac rijden over een lege weg. Kundig en snel worden er acht hechtingen in de linkerhand van Klaas geplaatst. Verbandje er om en klaar.

Donderdag 24 december 2009

Donderdag bezoeken we de markt in Villefranche de Rouergue. In de hoek van de binnenplaats bij de kerk zijn een aantal houten huisjes neergezet die een kleine kerstmarkt vormen. We eten tussen de middag in Villeneuve d'Aveyrone. Dit keer niet buiten onder de Aracades, maar binnen.

           

Woensdag 23 december 2009

Woensdag een dagje om in en om het huis te werken. Het hout wordt aan de zonkant onder de nieuwe carport gestapeld. Achter het huis wordt de nodige ruimte gemaakt op de helling. Alles wat struikgewas is en de eikenbomen verstikt wordt weggehaald. Het hout dient straks als stookhout voor de open haard. De takken worden verhakseld en vinden een plekje in de tuin. De gisteren gekochte plantjes worden aan de achterkant van de in oktober gestapelde stenen bij het terras geplant.

           

Dinsdag 22 december 2009

Dinsdag rijden we via Cajarc naar Frontenac. Deze weg is goed te rijden. De weg vanaf Brengues naar de vallei van de Lot ligt volledig in de schaduw en nog vol sneeuw. Die weg nemen we dus maar niet. Daarna gaan we wat boodschappen doen in Figeac. We kopen plantjes bij het tuincentrum en lampjes bij de Bricolage. Het is vreselijk druk bij LeClerc, de auto's staan overal. Na een onverwacht weekend met sneeuw en de kerst in het vooruitzicht gaat iedereen nu boodschappen doen. We besluiten door te rijden naar de Carrefour. Daar valt de drukte reuze mee.

Maandag 21 december 2009

Maandag bezoeken we Toulouse. De heenweg via Cahors is nog bedekt met sneeuw. 's Avonds laat op de terugweg is het kwik gestegen naar 8 graden boven nul en de sneeuw is bijna overal verdwenen. In het Centrum van Toulouse is er op het plein bij het stadhuis Kerstmarkt. Vooral in de avond met alle verlichting is het erg sfeervol.

             

Er staan allerlei kraampjes met Franse specialiteiten. Het is er druk. Ook in de rest van de stad is het druk. Overal worden inkopen gedaan. We lopen wat rond in het centrum en bezoeken de Saint Sernin. Vorig jaar bezichten we Toulouse op kerstavond toen was er kerstmis en was de kerk helemaal vol. Nu is het leeg. Vooral 's avonds biedt de kerk een mooi aanzicht.

            

Zondag 20 december 2009

Het is een onverwacht mooie dag. Wel koud, maar veel zon. Brunchen op het terras en bijna de hele middag is het heerlijk genieten van de zon. De sneeuw smelt hard weg. Zowel op de weg, het terras als op het winterdek van het zwembad.

           

Zaterdag 19 december 2009

Mas de Vert en ook de huizen van de Belgische en de Engelse buren liggen er mooi bij in de sneeuw. We zitten wel een soort ingesneeuwd. Boodschappen doen is eigenlijk niet echt een optie met al die gladheid. De heuvel over naar Cajarc en terug is geen optie, blijft over als optie een ritje naar Figeac door de vallei. Een telefoontje van onze vriend in Frontenac vertelt ons dat ook dat niet ook echt een optie is. Het wordt dan voornamelijk een verradelijke glijpartij.

           

Een goed alternatief om wat voorraad aan te vullen, lijkt een wandeling naar Marcilhac. Genieten van de natuur en bij de plaatselijke buurtsuper de noodzakelijke boodschappen inkopen. Zeven kilometer heen en ook weer terug. De wandeling is een succes. We lopen langs de rivier. Mooie uitzichten. En waar dit voorjaar het water nog heel hoog stond bij de molen, is er nu een sneeuwlandschap en weinig water.

           

De rivier staat laag. Rondom ligt sneeuw. De rotshuizen in Saint- Sulpice springen met hun witte daken uit tegen de rotsen. Onderweg komen we lammetjes tegen. Bjzonder in deze tijd van het jaar, maar speciaal deze soort schapen lammert het hele jaar door.

           

Bij de plek waar de duikgrot Emergence du Ressel is, is er gewerkt aan de weg. Er is grond gestort zodat er een parkeerstrook voor een vijftal auto's is gemaakt. Het geeft gelijk een ander beeld van deze plek.

           

De weg naar Macilhac is besneeuwd. Er passeren erg weinig auto's. In Marcilhac is het stil. De supermarkt is open in de ochtend en in de middag van 17 tot 19 uur. Als we er aankomen is het 14 uur. Na een rondje door het verlaten dorp lopen we terug.

           

Het dooit en de weg ziet er toch wel begaanbaar uit. Dus wagen we het er op en rijden door de vallei naar Figeac en doen boodschappen bij de Intermarche. We zijn niet de enigen, de parkeerplaats is vol. Nog net voor het donker aanvaarden we de terugweg. Veel harder dan 30 tot 40 km per uur gaat het niet. Maar het gaat.

     

 

Donderdag 17 en vrijdag 18 december 2009

Donderdag 17 december 2009 vertrekken we na de ochtendspits. Het is slecht weer en het sneeuwt en er stond ruim 600 km file. Gezien de weersvoorspelling leek langer wachten met vertrek niet handig, niet vertrekken geen optie. De weerberichten voorspellen alleen maar meer sneeuw en andere narigheid. We kunnen goed doorrijden hoewel de wegen niet super zijn en er eigenlijk overal wel (natte) sneeuw ligt. Door de Liefkenshoektunnel en vervolgens op naar Parijs, waar we rond een uurtje of vier aankomen. Het sneeuwt en het is voorzichtig rijden, maar het gaat allemaal. Rond een uurtje of acht gaan we een hapje eten. Op zo'n 225 km vanaf Mas de Vert blijkt de A20 afgesloten te zijn voor vrachtwagens. Ze staan in een rij op de afrit, ook verderop overal vrachtwagens die van de weg gehaald worden en naar een "stockage" worden gebracht. Wij kunnen ongestoord doorrijden. De weg wordt steeds slechter, er is niet gestrooid en ook sneeuwschuivers zijn nergens te zien. Via de radio komt er wel informatie binnen, maar niet duidelijk is nu precies wat er aan de hand is. Het is rustig op de weg. Het gaat langzaam, maar we kunnen doorrijden. Totdat we ineens op stilstaande auto's stuiten. Rechts zien we een paar auto's de oprit opgaan. Wij rijden door en vervolgens staan we ruim drie uur stil. De volgende afrit is 6 kilomter verderop. Het blijkt dat er toch vrachtwagens de weg op zijn gegaan. De A20 is een weg met veel heuvels en bochten. De vrachtwagens komen de heuvels niet meer op door de 5 centimeter sneeuw die er is gevallen. Ze schuiven vervolgens alle kanten op. Hulpdiensten zijn uren bezig om de blokkades op te ruimen. Iedereen zit in zijn auto en gaat maar slapen. Af en toe gaat er een motor aan om de verwarming wat op te stoken. Voor de Fransen zijn dit blijkbaar normale toestanden. Gelukkig zijn wij ook voorbereid op dit soort gebeurtenissen, we hebben eten, drinken, warme kleding en dekens bij ons. Er zit niks anders op dan er het beste van te maken. Als we uiteindelijk door kunnen rijden, rijden we tussen en langs vele geparkeerde vrachtwagens en auto's door. Wat een puinhoop. En ook wel een bizar gezicht. Op een gegeven moment worden we bij een afrit van de snelweg afgeleid. Vlak voorbij de afrit staat het ook helemaal vol met vrachtwagens. Via de oprit komen we vlak er na de snelweg weer op. Nog 220 kilometer te gaan met 30 tot 50 km per uur. Dat wordt een lange reis. We besluiten op een parkeerplaats te stoppen en te gaan slapen. Het is vooral erg link om nu door te rijden. Na een uur of misschien wel twee geslapen te hebben, rijden we door. De weg is iets beter, er zijn inmiddels sneeuwschuivers en strooiwagens onderweg. Het wordt licht. Ook in de Lot ligt sneeuw. Zo'n vijf centimeter. De hoofdweg die we oprijden vanaf de snelweg is goed te rijden. We besluiten niet de gebruikelijke afdaling via Saint-Sulpice naar de vallei te nemen, maar rijden na Espédaillac via Grèzes en Brengues. Net iets minder bochten en minder stijl. Ondanks dat is het een verradelijke glijpartij. De weg is wit en glad. Heel voorzichtig naar beneden. Bij het winkeltje in Brengues kopen we een verse baquette en wat broodjes. De vallei is vlak en dat gaat goed. En we komen ook de oprit van Mas de Vert op. Daar wacht ons een aangename verrassing. De carport(abri) staat er al aan het eind van de oprit. Het bericht was dat die er pas volgend jaar zou komen. En meestal duurt het dan nog een tijdje. Maar dit keer dus eerder dan verwacht. Het is een plaatje, precies zoals bedoeld. Vanaf de weg is het nu nog goed te zien. Straks als alles groen is, niet meer. De auto staat droog en straks als de zon gaat schijnen in de schaduw.

           

Oktober 2009

De laatste week van oktober zijn we in Mas de Vert om huis, tuin en zwembad winterklaar te maken. We komen aan met regen. De regen is overigens geen luxe voor de natuur. Na een zeer nat en groen voorjaar is het maandenlang droog en warm weer geweest. Putten die vol stonden na de overvloedige regenval in het voorjaar, staan inmiddels weer droog. Na een natte start is het een geweldig mooie week met veel zon, warmte en vooral mooie herfstkleuren. Een mooiere week hadden we niet kunnen uitzoeken. In de zon loopt de temperatuur zelfs nog op tot boven de 30 graden. In de loop van de week zien we de bomen verkleuren. Van mooiste herfstkleuren naar winterkleuren.

      

De bomen rondom het huis verkleuren binnen een week zeer snel en verliezen ondertussen het meeste blad. De lucht is de meeste tijd knalblauw.

      

Het levert allemaal weer mooie plaatjes op. Het wisselen van de seizoenen blijft intrigrerend. De week er voor had het gevroren en de banaan was al in wnterstand geschoten net zoals veel andere planten. Door het warme weer begon alles weer uit te lopen en leek het af en toe meer voorjaar dan herfst.

            

De in het voorjaar nieuw aangebrachte liner in het zwembad blijkt na het eerste seizoen toch wel heel goede diensten bewezen te hebben, maar uiteindelijk niet helemaal goed aan te sluiten. Deze week wordt in het zwembad een nieuw afvoerputje inclusief afvoerleiding op het diepste punt van het zwembad gemaakt. Daar kwamen de problemen uiteindelijk vandaan.

     

Op het diepste punt van het zwembad wordt over de gehele breedte van het zwembad een nieuw stuk liner gelegd. We laten het zwembad voor een gedeelte vollopen met water uit de kraan. De rest regent er in de komende wel bij.

         

Het zomerzeil wordt gedroogd, opgerold en opgeborgen. De ligstoelen worden opgeborgen. In het zwembad komen plastic tonnen te liggen om de eventuele vorst te dempen. Als laatste wordt het winterzeil er over heen getrokken Dit beschermt tegen vallende blaadjes en licht.

         

Jarenlange ergernis is het muurtje dat grenst aan het terras bij de keuken. Elke keer als het regent, regent het aarde en stenen op het terras. Hoe los je zoiets op? Uiteindelijk het besluit genomen om er een muurtje van open stenen tegen aan te zetten. Op de plekken waar het muurtje nog wat uitsteekt, wordt dit weggehakt. Daarna worden de open stenen geplaatst en vastgemetseld.

         

De stenen en de ruimte er achter worden opgevuld met aarde. Daarna worden er plantjes in de openingen van de stenen geplaatst. Dat is gelijk een ander gezicht. Het zijn voornamelijk rotsplanten. We zijn erg benieuwd hoe het muurtje er in het voorjaar uit ziet.

         

We bezoeken een aantal maal Cajarc deze week. Bezoek aan markt en supermarkt.Geweldig dat je eind oktober nog buiten kunt eten op het terras in de zon.

         

We bezoeken de safraanmarktin Cajarc. Je kunt zien hoe de safraan gekweekt wordt. En in welke produkten het gebruikt wordt.

           

Het plukken van de safraan is monnikenwerk.

     

Feycelles blijft een bijzondere plaats. Hoog boven de vallei van de Lot ligt het plaatsje er zeer rustig bij in deze tijd van het jaar. We eten in de middag buiten op het terras van het restaurant La Forge.

           

In de zomer is de markt in Figeac vol met toeristen. Die zijn in dit jaargetijde nauwelijk meer te bekennen. Veel kraampjes met verse groenten.

           

Op het centrale plein zijn er veel kraampjes met regionale verse produkten. De markt slingert zich door de straten verder uit en er is ook een aanbod van kleding, pannen en ander huishoudelijke artikelen.

           

We maken een rondje door de vallei. Langs de zwembadzaak. Boodschappen doen bij LeClerc. Er worden aardappelen verkocht. Bintjes. De Fransen weten echt niet wat ze met de j aanmoeten. Uitspreken is al een probleem, laat staan de goede plek in een woord vinden. De Franse klanten hebben er geen problemen mee.

            

We bezoeken na het plaatsen van de stenen op het terras een soort tuincentrum in Cajarc. Er moeten tenslotte ook wat planten in en op het nieuwe muurtje komen. Als je van daar naar de rivier de Lot loopt heb je mooi uitzicht op de nieuwe brug over de Lot. Van de oude brug staat het begin en eind nog. Na een bezoekje rijden we door de Vallei van de Célé terug naar Mas de Vert..

            

La Toussain is Allerheiligen in Frankrijk. Op 1 november is het Toussaint. Een feestdag met een wat morbide trekje. Op die dag worden de doden herdacht met een bloemetje. Dit zijn per definitie chrysanten. In de week voorafgaand aan deze feestdag zijn er overal chrysanten te koop, in tuincentra, bloemenwinkels en op de markten. Het is big business. Ze zijn ook niet goedkoop. Ze worden als warne broodjes verkocht. Ze staan ook op de rotondes en allerlei openbare bloemperken in Figeac. Het getuigt niet van enige smaak om in Frankrijk met een bos chrysanten aan te komen op visite, behalve op 1 november op een begraafplaats. Toussaint is in Frankrijk vermengd met Allerzielen, Le Jour des Mort geheten. Oorspronkelijk brachten de Fransen op 2 november een bezoek aan het kerkhof om bloemen(en vaak chrysanten) op het graf van hun dierbaren te leggen. Tegenwoordig wordt dit ook wel op 1 november gedaan. Ook worden tijdens deze dagen officiele ceremonies gehouden om de gevallen soldaten tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog te herdenken.

           

Nieuwsgierig geworden door de overweldigende verkoop van bolchrysanten, bezoeken we op zaterdag 31 oktober een begraafplaats in Figeac. Ook dit is een aparte ervaring. Er zijn veel bezoekers die bloemen komen brengen. Overal bolchrysanten op de familiegraven.

          

Vrijdag 30 oktober 2009 is een mooie dag om een wandeling te maken in de buurt van Beduer. Het wordt een klein rondje. Wat toch al gauw een paar uur wandelen inhoudt. De wandeling start bij de kerk in Beduer. Daar parkeren we de auto. Plek zat. We zijn zo'n beetje de enigen. We lopen door het dorp langs een restaurant met terras waar je een mooi uitzicht over de vallei hebt. In het dorp huizen met de bekende torentjes, die dienst deden als duiventils. Deze zijn te herkennen aan de richels die gemaakt zijn om de ratten tegen te houden die het op de duiven hadden voorzien..

         

Tijdens de wandeling genieten we van de uitzichten en de herfstkleuren. Het is bovendien ook nog eens heerlijk weer. Veel zon en warm.

          

Onderweg komen we langs een aantal mooie wasplaatsen. Geweldig om te zien hoe mooi die bewaard zijn gebleven.

           

Juli 2009

Op de markt in Figeac is het zaterdag een drukte van belang. Normaal komen hier alleen Fransen, die boodschappen komen doen. Nu zijn er veel toeristen die rondkijken.

Zondag zijn er twee rommelmarkten in de vallei. De Franse noemen het vide grenier, wat betekent de zolder leegmaken. Er is er één in Espagnac-Ste-Eulalie. We stappen op de fiets en volgen de weg door de vallei richting Figeac. Het is er druk en gezellig. We kijken er rond. Je kunt er wat drinken en eten.

           

De andere is in Boussac. Dit is een stukje verder in de vallei richting Figeac. Aan de rechterkant van de weg bij ingang van de kerk is een feesttent en een tent met drinken en eten. De rommelmarkt is achter de kerk rondom het kerkhof.

            

Op de terugweg stoppen we nog even in Brengues. Op de camping is het gezellig.

      

De vlinderstruiken die aan de rand bij het grasveld staan achter het zwembad doen het goed en staan volop in bloei. Er fladderen massa's vlinders omheen. Vooral koningspages.

            

Maar ook bijen en andere vlinders, zoals kolibrievlinders.

            

Woensdag 8 juli 2009

Op de website van de ANWB staat sinds kort het bericht "E10 vervangt Euro 95 in groot deel Frankrijk". Bij sommige pompen is dit ter vervanging van de bekende Euro 95. Bij oudere auto's is er bij structureel gebruik kans op schade aan leidingen en pakkingen.

Vrijdag 5 juni 2009

De dag begint bewolkt. Zo nu en dan breekt de zon nog even door. De temperatuur is goed. Die van het zwembad ook. Een mooie dag om in en om het huis wat werkzaamheden te doen. Na ruim twee weken schitterend weer barst om zes uur in de avond de hemel open. Het onweert en het water komt met bakken naar beneden. Het zwembad loopt bijna over. Goed voor de natuur, de grond was inmiddels kurkdroog geworden na een lang periode droogte. Daar kan geen watergeefsysteem tegen op.

Donderdag 4 juni 2009

Het is een mooi zonovergoten en warme dag. Een mooi gelegenheid om wat nieuwe foto's te maken. Wat is het verschil met vorig jaar?

          

Het zwembad is voorzien van een liner. Het is kinderbad is geverfd met twee lagen witte zwembadverf. De vallei is groener dan ooit te voren door een zeer warm en vochtig voorjaar. Op het terras bij het zwembad staan twee nieuwe ligstoelen. De tuin begint op een echte tuin te lijken en is voorzien van een watergeefsysteem.

          

Hieronder een foto van de veranda. Niks anders dan vorig jaar toen er vier comfortabele rieten stoelen zijn neergezet. Nu is alles volop in het groen.

 

Woensdag 3 juni 2009

Woensdagavond eten we in het plaatsje Sainte-Croix in het restaurant Ausset. Sainte-Croix ligt op de weg naar Villefranche de Rouergue en is een leuke tussenstop. In het dorp staat een gefortifieerde kerk en wat huizen. Naast het stadhuis staat een houten constructie die waarschijnlijk gebruikt werd om dieren van hoefijzers te voorzien.

       

Het is leuk om een rondje om de kerk te lopen. Erg indrukwekkend.

           

Maandag 1 juni 2009

Tweede Pinksterdag is er brocante in Limogne en Quercy. Het is mooi weer met een strakblauwe lucht. Ook bij deze brocante is het erg druk. Er is veel te zien en te koop. We worden vergezeld door de gendarmerie, die in een busje aan komt rijden en vervolgens met 3 man sterk over de brocante loopt. Ze doen er net zo lang over als wij om de brocante te bekijken. Vlak voordat ze weer wegrijden, schrijven nog even een bon voor foutparkeren op de zebra uit.

       

Op zo'n brocante valt er van alles te zien. Er zijn professionele brocanteurs met erg mooie antieke spullen, die vaak ook erg duur zijn. Er zijn meestal wat gewone marktuitstallingen. En er zijn veel plekjes waar van alles en nog wat wordt aangeboden. Uitgestald in kraampjes, op straat of op een kleed. Het is elke keer weer bijzonder om te zien wat er op sommige plaatsen als koopwaar wordt aangeboden. In de zomer is er elk weekend in de buurt wel een brocante te bezoeken. Het is altijd gezellig en er komen de hele dag door veel mensen op af.

       

Zondag 31 mei 2009

Traditioneel is er op 1e Pinksterdag in Grealou een broccante en vide-grenier, vergelijkbaar met de Nederlandse rommelmarkt.Het is erg druk. Er is van alles uitgestald. Hieronder wat foto's.

       

       

       

       

Afgelopen week is er gewerkt rondom het huis. Het hout van de stapel op de parkeerplaats beneden is in stukken van een halve meter gezaagd en wat hoger opgeslagen op de nieuw gestorte pakeerplaats aan het eind van de oprit. Daar kan het in de zon verder drogen.

   

In de ruimte achter het huis, die de laatste jaren als houtopslag is gebruikt wordt een muur gemetseld. De rotswand brokkelde erg af en om de muur te verstevigen wordt er een muurtje tegen aan gezet. Nu de grote steen er uit is, er een trapje in gemetseld is en de muur bijna klaar is, wordt het een mooie ruimte.

   

Het kinderbad krijgt twee lagen witte verf. Nu het zwembad een beige liner heeft, steekt het blauw van het kinderbad erg af. De verf die erop zit is daarnaast ook wel aan vernieuwing toe. Er worden twee lagen verf aangebracht, die speciaal geschikt is voor het verven van zwembaden. Ziet er gelijk anders uit. De verf moet 8 dagen drogen en daarna kan er water in. Wat dan ook wel weer een blauw effect zal geven. Het grote bad kleurt ook blauw door de weerkaatsing van de blauwe lucht.

       

De laatste jaren is in de tuin gestart met de aanleg van een watergeefsysteem voor de planten. Dit bleek toch weer wat lastiger dan in eerste instantie gedacht. Het zo maar aansluiten van een computer op de waterleiding was niet echt handig. Dat moest anders. In het voorjaar is daarom een waterleiding aangelegd in de tuin. Deze loopt vanaf de buitenkraan bij de voordeur van het huis via een ondergrondse buis langs het zwembad naar het grasveld achter het zwembad en vervolgens naar de plek waar het toekomstige tuinhuisje moet komen. Er zijn nu drie buitenkranen. Eentje bij het huis, eentje in de technische ruimte onder het zwembad en eentje bij het toekomstige tuinhuisje. Op de kraan in de technische ruimte is een verdeler aangesloten. Op deze verdeler zijn twee computers geplaatst. Deze computers zorgen er voor dat de planten in de tuin rondom het zwembad om de dag 2 uur water krijgen. Dat gebeurt 's avonds rond een uur of elf en dan gaat het watergeefsysteem 2 uur aan. De ene avond het ene deel van de tuin rondom het zwembad en de andere dag het andere deel. Zo moeten de planten de zomer door kunnen komen. Vanaf het verdeelsysteem loopt er ook nog een slang die uitkomt bij het zwembad. Met deze verbinding kan het zwembad bijgevud worden.

De afgelopen week is er veel werk verricht in de tuin. Doordat het de laatste weken zo warm en vochtig is geweest, stond het gras en onkruid bijna kniehoog. Het gras rondom het huis is kortgemaaid met maaimachine en debrousailleuse. In de tuin is het onkruid gewied, gras weggehaald waar dit niet hoorde en zijn de hagen gesnoeid. Er zijn ook weer wat nieuwe planten in de grond gezet. Hieronder op de foto de trap die van de oprit naar boven loopt. ook deze is weer van overtallig gras en onkruid ontdaan en wordt elke dag gebruikt, omdat het een handige en snelle weg is van boven naar beneden en omgekeerd.

De temperatuur van het zwembad schommelt tussen de 25 en 27 graden. Toen we een week geleden aankwamen was het water zonder verwarming al 24 graden. Dit door het warme weer van de laatste weken. Na het inschakelen van de verwarming loopt de temperatuur van het zwembad overdag snel op. We besluiten de temperatuur van de verwarming te begrenzen omdat in heel warm water zwemmen niet aangenaam is. Overdag warmt het zwembad op tot 27 graden. We dekken het zwembad niet af en dan koelt het door de nog redelijk frisse nachten af tot 25 graden. Wat 's ochtends een heerlijke temperatuur is om te zwemmen.

Zondag 24 mei 2009

In de vroege ochtend zit er bij het zwembad een grote nachtpauwoog. Dit is de grootste nachtvlinder van Europa. Deze is 12 cm groot en leeft slechts een paar dagen.

   

's Ochtends op de fiets naar Marcilhac om een vers stokbrood bij de bakker te halen. Het is al weer heerlijk weer. De zon schijnt volop en het is warm. Bij de grot Emergence du Ressel vlak voor Marcilhac is het vol met auto's van duikers. De grot is wereldberoemd.

    

Zaterdag 23 mei 2009

Aan het eind van de middag naar Cajarc. Het was er druk. Alle terassen zaten vol, druk op de markt, veel motorrijders en ook nog een trouwerij, die veel aandacht trok. Een bewolkte dag, maar wel 30 graden. Zwaar en vochtig weer. Het koelt maar langzaam af. 's Avonds is het wel nog heerlijk buiten toeven bij een temperatuur van 20 graden. Het wordt helder met een schitterende sterrenhemel en het geluid van tjirpende krekels.

         

Vanmorgen een hoop geschreeuw en gedraaf voor het huis. Blijken er koeien op de weg te lopen. Dat gebeurt niet zo vaak. In de tussentijd dat ik het fototoestel ging halen, sprongen ze de wijngaard van de Engelse buren in en uit. Hieronder een foto van de loslopende koeien. Rechtsonder een foto van de garage, die nu bijna helemaal in het groen verdwijnt.

         

Vrijdag 22 mei 2009

Het zwembad ziet er perfect uit. De liner ziet er mooi uit. Als we aankomen is het zwembad vol en de temperatuur van het water is 24 graden. We zetten de verwarming aan en als snel loopt de temperatuur op tot 26 graden. De omgeving is erg groen. Mensen die hier wonen weten te vertellen dat ze het nog nooit zo groen hebben gezien. Wij overigens ook niet. In een maand tijd is de natuur helemaal uit gelopen. Het is heerlijk weer en tot 's avonds laat zitten we buiten.

.. . ...

Zaterdag 24 april 2009

Vandaag foto's van het zwembad binnen gekregen. Het is een regenachtige zaterdag in de Lot. De liner zit er in en er zit water in het zwembad. Het enige wat nog ontbreekt is de afwerking van de spuiters en de skimmers.

  

Zaterdag 18 april 2009

Zaterdag start als een mooie dag. In de ochtend nevel in de vallei en in de loop van de ochtend zon en het wordt steeds warmer. Het duurt niet lang, want om half twee voltrekt zich een soortgelijk ritueel als vrijdag. De hemel barst open met veel regen en hagel. Het zwembad ligt er veel belovend bij, het wordt echt mooi. Als het af is, zullen we er veel plezier van hebben.

    

De steen uit de houtopslag wordt met de tractor van de buren verplaatst naar het grasveld achter bij het zwembad. Veel ruimte in de houtopslag en een mooie steen erbij voor de toekomstige bouw van het tuinhuisje.

        

Vrijdag 17 april 2009

Een mooie zonnige dag. 's Ochtends komen ze om het zwembad van een liner te voorzien. Dit is een kunststof bekleding. Gaat jaren mee en het zwembad hoeft niet meer geverfd te worden.

       

Er wordt voortvarend gewerkt. De bodem wordt bekleed.

       

Speciale klus is het bekleden van het putje. Daarna worden aan beide kanten de korte kanten bedekt. 

       

Middags even na tweeën begint het te regenen. De hemel barst open. Doorwerken buiten heeft geen zin. De bekleding van zijkanten zal voorbewerkt worden en ook die van de trap. De trap is veel werk vanwege de speciale vorm. Ze komen maandag of dinsdag terug om de klus af te maken. Het wordt erg mooi.

       

De afgelopen weken is het warm en erg droog geweest. Toen we aankwamen was alles nog kaal. Vanaf zaterdag heeft het steeds behoorlijk geregend. De natuur schiet uit. Je ziet het gras groeien en de bomen groen worden.

Donderdag 16 april 2009

De muur van de houtopslag achter het huis wordt verstevigd. In december is er een vloer en een trap gemaakt. De muur is dusdanig slecht dat deze verstevigd moet worden.  

        

Middenin de houtopslag staat een grote steen. Waarschijnlijk is dit gedeelte van het huis gebruikt om een varken of kippen te houden. De grote steen diende ter afsluiting. De steen staat een beetje in de weg nu en zou mooi te gebruiken zijn voor een nog te bouwen tuinhuisje bij het zwembad. De steen uitgraven lukt niet. Er wordt een slijptol gehuurd waarmee aan de onderkant een gleuf wordt gezaagd. Daarna wat er tegen aan bonken met een flink stuk hout. Eerst breekt alleen een stuk van de bovenkant af. Daarna valt hij al snel om. Helaas in twee stukken, maar dat komt wel weer goed. Volgende uitdaging is de steen te verplaatsen van de houtopslag naar het grasveld bij het zwembad waar het tuinhuisje komt. Ondertussen is er ook nog een golfplaat van het dak van de houtopslag gesneuveld. Deze wordt vervangen.

       

Dinsdag 14 april 2009

Vandaag een mooie dag met veel zon en temperaturen boven de 20 graden. De kachel en open haard hoeven niet aan. Overal wordt druk gewerkt. Zowel rondom ons huis als dat van de beide buren is er volop activiteit. Aan het eind van de middag komt de baas van de zwembadzaak langs die de liner in het zwembad gaat maken. Ze komen morgen of overmorgen. Het was dus niet de 13e zoals eerst gemeld. Maar ze komen, de 15e of de 16e en deze week maken ze het af. De houtopslag achter het huis wordt opgeknapt. Alle terrassen en de tegels rondom het zwembad worden schoongemaakt. Het winterzeil wordt schoongemaakt, gedroogd, opgevouwen en opgeborgen voor de volgende winter. En verder is er veel werk in en rondom het huis om het allemaal weer netjes te maken voor de komende zomer. Op de fiets naar Marcilhac voor wat boodschappen en brood. Verder heerlijk genieten van de zon op het terras, de stilte en het gefluit van de vogels.

       

Maandag 13 april 2009

Na een zeer regenachtige zaterdag en zondag is het op 2e paasdag dan eindelijk droog. De temperatuur laat nog wat te wensen over, het is twaalf graden. De waterleiding ligt in de tuin. Op drie plaatsen staan kranen, waarop het mogelijk is om een tuinslang of watergeefsysteem aan te sluiten. De kachel en open haard branden goed en in het huis is het heerlijk warm. 

Zaterdag 11 april 2009

Regen en niet zo'n klein beetje ook. Het is hier weken droog geweest en warm. Nu is het 13 graden en komt de regen gestaag uit de lucht zetten. Wel weer goed voor de natuur die regen, je ziet het gras groen worden en de natuur uitkomen. De werkzaamheden gaan gewoon door. Het zeil is van het zwembad en het zwembad is leeg. Meegebrachte planten hebben een plekje gevonden in de tuin. De slaapkamer op de begane grond is opgefleurd. Er is een begin gemaakt met de aanleg van de waterleiding in de tuin.

    

Vrijdag 10 april 2009

Onderweg in Parijs was het 22 graden. In het huis is het bij aankomst wat kouder. De kachel in de keuken brandt. Het huis warmt binnen snel op. Op maandag 13 april wordt gestart met de werkzaamheden om het zwembad van een liner te voorzien. Voor die tijd moet het winterzeil van het zwembad, het water er uit en de bak schoongemaakt. De weersvoorspellingen zijn niet super, we zijn benieuwd wat dat betekent. De werkzaamheden zullen twee tot drie dagen duren. Rondom het huis en overal in de vallei is het nog kaal, het is aardig droog geweest de laatste tijd. Bij de beide buurhuizen is er ook volop activiteit.  

    

Links

Mobilhome Vegennes(60 km ten noorden van Mas de Vert)

La Barasquie (20 km zuid-oostelijk van Mas de Vert)

Maison Montagne Noire(180 km ten zuiden van Mas de Vert)

Maandag 26 januari 2009

Noodweer in Zuid-Frankrijk. Overstroming van de Célé. 

       

       

De buren van het grote huis hebben de helling achter het huis laten schonen. In plaats van een ondoordringbare wildernis is de helling nu mooi schoon en open. Het was wel even wennen, maar uiteindelijk vinden we het toch wel erg mooi. Vroeger heeft deze helling vol met druiven gestaan.

Donderdag 1 januari 2009

Wandeling gemaakt. Heerlijk weer 12 graden. Wel bewolkt. Geen wind en droog. Mooi uitzichten en vooral stilte. Vanuit Mas de Vert langs Le Moulin richting Saint-Sulpice. Vlak voorbij Le Moulin langs de rivier bij de visplaatsen stond een man met verrekijkers die probeerde een oehoe te spotten. Die komen hier voor en houden zich op in holtes van de "falaisses". Het zijn enorme vogels, die zelfs vossen vangen. Ze leggen hun eieren niet in een nest, maar gewoon ergens op de rotsen of de grond. In het Frans heet een oehoe Hibou grand-duc. We lopen verder en kijken op tegen de "falaisses". Een indrukwekkend gezicht. De kleuren springen je bij dit weer tegemoet. Bij regen zijn de rotsen donker, bij droogte en warmte soms wat flets, maar nu stralen ze de mooiste kleuren uit.

Vervolgens omhoog de vallei uit. Flink stuk over de causse en daarna weer afgedaald naar de vallei.  

Woensdag 31 december 2008

Boodschappen doen voor oud en nieuw voor samenzijn oudjaar met buren. Het wordt een Bourgondische oudejaarsavond. Gezellig de hele avond tafelen met heerlijke gerechten.

Dinsdag 30 december 2008

Goed weer en warm 10 graden. De sneeuw is behalve op wat listige plekjes in de schaduw helemaal weg. Mooie wandeling gemaakt met vrienden en hond Beau. Rendez-vous in Cajarc. Startpunt in Cénèvieres. De wandeling is goed te volgen met de routebeschrijving, maar slecht gemarkeerd. Onze vrienden en vooral de hond, die dolenthousiast voorop loopt, wijzen de weg. Het eerste stuk van de wandeling gaat in een gestage klim naar boven. 

     

Boven aan gekomen heb je een schitterend zicht op de rivier de Lot, het plaatsje Cénèvieres en de heuvels en klifwaden aan de overkant. 

We komen langs een waterput. Midden in het bos. Een hoopje gestapelde stenen met daarin een open deur aan de voorkant. Dit is de toegang tot een waterput. We komen langs een dromerig plaatsje. En dan nog langs een wasplaats, die tot zijn knieën in het water staat. 

       

Aan het eind van de wandeling kwamen we langs een zeer mooie waterval met kristalhelder water. Langs de wandelroute bevindt zich de duikgrot Trou Madam. We hebben er niet veel van gezien. We kwamen wel buitenlandse auto's tegen met duikers die op weg waren naar de grot. Op www.duikforum.nl meer informatie gevonden met zelfs hele mooie video's van deze grot. Een bijzondere sport, die in de Lot veel beoefend wordt. Een heel aparte wereld onder water. 

    

Maandag 29 december 2008

De hele dag regen en natte sneeuw. Er wordt verder gewerkt aan de traptreden in de houtopslag en de vloer van de carport. De geplande wandeling gaat niet door. Misschien morgen. Mooie gelegenheid om eens binnenshuis orde op zake te stellen. 

Zondag 28 december 2008

Mooi weer en zon. Er wordt gewerkt aan het storten van een trapje als opstap naar de houtopslag. Er wordt veel hout binnengehaald van de in het voorjaar gekapte struiken. Met het hout wordt de kachel opgestookt. 

Zaterdag 27 december 2008

Het is een mooi zonnige dag. De sneeuw smelt snel weg. Het is warm genoeg om achter het huis in de houtopslag een betonnen vloer te storten. Het struikgewas dat we in het voorjaar en de zomer hebben neergehaald wordt in stukjes geknipt. Met de takjes wordt nu de kachel aangemaakt. Gisterenavond zijn onze Belgische buren gearriveerd. Uit het grote buurhuis komen nu ook rooksignalen uit de kachel. Vanmiddag heerlijk in de zon op het terras gezeten met onverwachte gasten. Kortom het is gezellig. 

       

Vrijdag 26 december 2008

In de ochtend gaat het sneeuwen en er valt een flink pak. In de middag wordt het lichter, maar het sneeuwt nog steeds. Het vogelvoer vindt gretig aftrek. Aan het eind van de middag begint de zon te stralen. Even een rondje in de buurt. Het is wel een erg mooi gezicht. De sneeuw op de bomen verdwijnt snel. Op het moment dat de avond invalt en het weer gaat vriezen ligt er op het gras en de weilanden nog een laag sneeuw. Het wordt koud en er rijden strooiwagens met schuivers door de vallei. De kachels branden, hout en voorraad genoeg. 

       

Hieronder nog wat sfeerfoto's van het moment dat de zon ging schijnen. Van verdwijnen als sneeuw voor de zon was letterlijk sprake. Ben benieuwd hoe het er morgen uit ziet. De weersvoorspelling is 9 graden en zon.

       

Donderdag 25 december 2008

Toulouse is in de mist gehuld. We wandelen door de stad, die vooral rond de Garonne in schimmen gehuld is. Klik hier voor het verslag van ons bezoek aan Toulouse. We rijden om half drie uit Toulouse weg in de mist. Tegen vieren zijn we 30 km van huis en zien we weer de blauwe luchten en de zon. Tegen half vijf zijn we weer thuis. We zien de zon net achter de heuvel wegzakken. 

Woensdag 24 december 2008

Vandaag gaan we op weg naar Toulouse, "La ville rose". Het is een prachtige heldere zonnige dag. We rijden over de causse richting Cajarc. Precies boven op de causse bij de kruising van wegen kijken we naar links om te genieten van het mooie uitzicht en de kraakheldere blauwe lucht. Op dat moment zien we iets dat we hier nog nooit eerder gezien hebben. In de verte besneeuwde bergen. Het is uitzicht richting noordoosten op de bergen in de Auverge. Eergisteren zagen we deze bergen al vanaf de causse bij de Lot, nu ook vanaf hier. 

   

Dinsdag 23 december 2008

Vandaag geen mist, maar al vroeg in de ochtend zon. De vallei is wit van de rijp. Aan het eind van de ochtend is het buiten in de zon warmer dan in het huis. De lucht is staalblauw. Een mooie dag om buiten te werken. Woensdag gaan we naar Le Marché de Noël in Toulouse. Kerst vieren tussen de Fransen. Donderdag weer terug. De weersvoorspelling voor de komende dagen is perfect.

Maandag 22 december 2008

De mist blijft lang in de vallei hangen. Tot twaalf uur is het uitzicht slechts een waterig en mistig geheel. Mooi de tijd om de kachel van overtollige as te ontdoen en de schoorsteen te vegen. We zitten niet te wachten op een schoorsteenbrand. Voorlopig kunnen we weer een jaar vooruit. Om één uur een rendez-vous met onze vrienden en Beau de hond. We gaan een wandeling maken over de Causse vlakbij Carayac. De eerste klim slaan we over en gaan met de auto omhoog tot we aankomen bij het eind van de wereld. Er is zelfs een rotonde aan het eind van de weg in het groen om aan te geven dat je hier met de auto echt niet verder kan. De wandeling heeft een hoog verdwaalgehalte, een gps zou geen luxe zijn. Maar in ons geval hebben we een hond, die in geval van nood de weg wijst. Zijn instinct blijkt ook vandaag goed van pas te komen. En uiteraard is de wandelervaring van de baasjes ook belangrijk. Door vele uren wandelen in deze omgeving weten ze bijna feilloos de weg. We laten ons leiden langs mooie uitzichten. We lopen ook nog langs een eeuwenoude dolmen. We bekijken deze als we langslopen. 

              

In de verte zien we besneeuwde bergtoppen. Deze liggen richting Aurillac, Auvergne. Er zijn in dat gebied skigelegenheden te over. En onze ervaring is dat het er altijd koud is. Als we met de motor dit gebied door rijden dan is het er altijd koud. Net zoals het bij Limoges altijd regent of vochtig is.

      

Hieronder is geprobeerd het uitzicht op foto te zetten. Dit lukt natuurlijk nooit zoals het in werkelijkheid is, maar het geeft een goed beeld.

Er waren wat winterwortels meegenomen om onderweg de ezels en paarden te voeren. De ezels lieten het afweten. Ze waren er wel, maar in een weide die zover weg was dat we ze niet konden voeren. Verderop stond een pony, die wel benaderbaar was en de winterwortels erg op prijs stelde. Beau vond het allemaal mooi. We kwamen langs een bijzonder boom. Heel breed en groot. Waarschijnlijk heel oud, nog niet dood met hier en daar een sprankje leven.

       

Onderweg komen we nog wat opknappertjes tegen. Bij de een is de opknapbeurt in volle gang. De ander is al af. Dan hebben we toch door de gezelligheid onderweg een afslag gemist. We besluiten Beau te volgen. En inderdaad hij weet echt de weg terug naar de auto. We zien aan de overkant ver weg de auto staan. Geweldig zo'n hond. Hij heeft een ingebouwde gps. En wijst met zijn opgeheven poot de weg. Vervolgens door de weilanden rechtstreeks naar de auto.

        

Op de terugweg naar beneden gestopt bij een ander opknappertje. Heel bijzonder. Veel werk. Maar als het af is een geweldig stekje.

   

Als je bij het opknappertje naar beneden loopt, kom je bij een mooie originele wasplaats. Deze ligt volledig in de schaduw en er ligt nog rijp op het gras. En op het water ligt ijs. En dat terwijl wij overdag in de zon liepen te puffen van de hitte. Als laatste nog een plaatje van de kerk in Frontenac. 

        

En terwijl velen zich afvragen wat ons bezielt om hier de kerst door te brengen, hierboven enige legitimatie. Bekijk de blauwe lucht en het uitzicht. De weersvoorspelling is voor de komende week hetzelfde. Zon en blauwe lucht. En we gaan ook niet dood van eenzaamheid. Woensdag hebben we een rendez-vous met onze vrienden die zo'n kleine 300 km zuidelijk van ons vertoeven. Bekijk hun blog op Ambiance de Noël a Mazamet. We zien elkaar in Toulouse op het Place du Capitole. We blijven een nachtje in Toulouse om volop te genieten van de Franse wijze van kerst vieren.

Zondag 21 december 2008

Vandaag zon! De thermometer loopt in de zon aardig op. Buiten in T-shirt in de tuin aan het werk geweest. Nieuwe struiken in de grond gezet. De gaten in de beukhaag opgevuld met de 10 nieuwe beukhaagjes die we mee genomen hebben. Wat verwilderde natuur in rook op laten gaan. Onze beide buren hebben ook aardig de wildernis geschoond. Dan kunnen we toch niet achterblijven? Aan het eind van de middag stukje in boekje gelezen op het terras in de zon. De weersvoorspellingen zijn goed. Morgenmiddag staat een wandeling op het programma met vrienden en hond. Moet bijzonder mooi zijn. Ezeltjes, wasplaatsen en cazelles. Staat in geen enkel boekje. Fototoestel gaat mee en er wordt een routebeschrijving van gemaakt. Er wordt nog even getwijfeld aan de conditie, maar een wandeling van 2 uur doen we op ons gemak. A demain.

Zaterdag 20 december 2008

Naar Figeac. Rondje gelopen door de stad en over de markt. Erg druk, maar niet echt een speciale kerstsfeer. Er is wel overal kerstverlichting opgehangen. In de avond zal het ongetwijfeld een sfeervol geheel zijn. Daarna de Bricolage en LeClerc. Tussen de middag -midi- gegeten bij La Forge. Als je bij het restaurant een stukje doorloopt heb je een mooi uitzicht over de vallei van de Lot. Het is helaas wat mistroostig weer, waardoor het uitzicht niet zo mooi is als bij zonnig weer. Je ziet wel veel meer nu alle bladeren van de bomen zijn. 


    

Een stukje verderop heb je nog een veel mooier uitzicht over de vallei.Tussenstop in Frontenac. Aan het eind van de middag over de markt gelopen in Cajarc, waar voor de eerste keer een kerstmarkt is. Er is muziek, markt en ook hier hangt verlichting.

       

Dinsdag 16 december 2008

Eerste kerstmarkt in Cajarc op 20 en 21 december 2008.

Maandag 15 december 2008

Figeac en het Noorden van de Lot zijn bedekt met een wit kleed. Het sneeuwt en de voorspelling is nog meer sneeuw. De voorspellingen voor de wat langere termijn zien er beter uit. 

Zaterdag 18 oktober 2008

De vloer van de toekomstige carport is voor een groot deel klaar. Het zwembad is afgedekt met het winterzeil. De dagen worden korter en de bomen laten hun bladeren vallen.

       

Woensdag 15 oktober 2008

Dit jaar zitten er elf walnoten aan de boom die we in december 2003 geplant hebben. 


Dinsdag 14 oktober 2008

De dag start met nevel in de vallei. Deze hangt altijd voornamelijk boven de rivier. Nevel in de vallei is de aankondiging van een mooie dag. Al snel lost de nevel op en komt de zon te voorschijn.


Maandag 13 oktober 2008

Het weer is zeer aangenaam met temperaturen dik boven de 20 graden. De temperatuur van het zwembad is ruim 22 graden. Na een zeer slecht voorjaar en een matige zomer, is het een heel erg mooie herfst. De kachel hoeft niet aan. Tot 's avonds laat kun je buiten zitten. Rondom het huis genoeg klussen te doen, onder andere in de tuin wat opruim- en snoeiwerkzaamheden.

Op de plek aan het einde van de oprit, waar voorheen de composthoop was, komt een carport. De inhoud van de composthoop krijgt een plekje elders in de tuin. Het omhulsel waar de composthoop in zat en waarin ook weer de nieuwe composthoop moet komen, wordt tijdelijk elders neergezet en moet nog een andere plek vinden. De grond wordt gevlakt en waar nodig opgehoogd. Er wordt bekisting aangebracht en een mat van ijzervlechtwerk neergelegd. De nodige materialen zoals zand en cement om de vloer te kunnen storten, worden aangeschaft.

       

Donderdag 9 oktober 2008

Donderdag heeft een koude start met 9 graden in de ochtend en mist in de vallei. Het wordt uiteindelijke een mooie dag. Temperatuur 19 graden en in de zon heerlijk warm. We bezoeken Villefranche de Rouergue. De markt met zijn regionale specialiteiten is altijd leuk. Bij het Office de Tourisme halen we een plattegrond van de stad met daarop gemarkeerde bijzonderheden. In de stad hangen op plaatsen, die interessant zijn, bordjes op de muur met uitleg. We ontdekken zo weer wat plekken in de stad. De rest bewaren we voor een volgend bezoek.

              

Woensdag 8 oktober 2008

Woensdagochtend vroeg regent het nog, maar al snel wordt het droog. Het blijft een bewolkte dag met temperaturen rond de 15 graden. Een mooie dag voor de stadswandeling door Figeac. Dit is een route door de stad, die in een foldertje van het plaatselijke Office de Tourisme beschreven staat. In de stad zelf wordt de route aangeven door genummerde bordjes met sleutels er op die de richting aangeven. De route is dus bijna niet te missen. In het foldertje staan de gebouwen beschreven waar je langs komt. Sommige gebouwen dateren uit de 12e eeuw en zijn prachtig gerestaureerd. Een aantal zijn nu in gebruik als hotel. Van bovenaf heb je een mooi uitzicht over de stad. We eten tussen de middag(midi) in de brasserie Le Sphinx. In dit pand was ooit de boekwinkel gevestigd van de vader van de beroemde schriftkundige Champollion. De brasserie is op de Place Carnot in het centrum van Figeac, het plein waar op zaterdag de overdekte markt is. Voor 13 euro is er een "menu du jour" van zeer goede kwaliteit. De brasserie is dan vol.

   

Veel gebouwen die we tegen komen tijdens de wandeling zijn bekend. Maar net zoveel zijn ons niet bekend. De geschiedenis is ook ons onbekend. Kortom deze wandeling is zeker een aanrader. Hieronder een kleine impressie van de architectuur die in de stad te bewonderen is.

           

Dinsdag 7 oktober 2008

Dinsdag is het opnieuw een mooie dag. De weersvoorspellingen zijn echter wat minder. Er wordt besloten om vandaag de druiven te plukken bij de buren. De oogst valt zoals voorspeld tegen. Dit vanwege de strenge vorst in het voorjaar en het slechte weer in mei. De lucht is de morgen weer strak blauw, maar in de loop van de middag verandert het weer. De lucht wordt eerst gesluierd met lichte bewolking en daarna wordt het dichter bewolkt. Het blijft de hele avond aangenaam onder de bewolkte hemel met een temperatuur van 19 graden. Laat in de avond gaat het regenen tot vroeg in de volgende ochtend.

   

Maandag 6 oktober 2008

Een hele mooie herfstdag in de Lot. De dag begint met een klein beetje regen vroeg in de ochtend, maar al gauw wint de zon het. Buiten ontbijten. In de middag is het 26 graden en de lucht is strak blauw. Rondom overal herfstkleuren, maar het voelt als zomer. De temperatuur van het zwembad loopt op naar 21 graden.

         

Zondag 5 oktober 2008

Na een koude nacht met temperaturen net boven nul volgt een mooie herfstdag. Volop zon en droog met temperaturen in de zon ruim boven de 20 graden. Het zwembad is 20 graden en nog volop in gebruik. De bananenplant bij het zwembad is heel groot geworden.

        

Zaterdag 4 oktober 2008

Het is herfst in de Lot. De afgelopen weken in de maand september zijn droog en warm geweest. De natuur heeft zich aangepast. Het gras is droog en geel. Sommige bomen zijn al kaal, de eiken staan nog vol in het blad, andere bomen tooien zich in herfstkleuren. Tijdens een rondrit door de vallei toont de herfst zich in de allermooiste kleuren, variërend van groen, rood naar geel. De tabak is geoogst en hangt te drogen in de schuren. Het maïsveld voor het huis is geoogst en kaal. In de vallei is het meeste maïs al geoogst, hier en daar staat nog een veld vol maïs te wachten op de oogstmachine. De walnotenbomen dragen weinig vruchten. De oogst van walnoten is matig evenals de oogst eerder dit jaar van pruimen en andere vruchtenbomen. Oorzaak hiervan is de zeer strenge vorst in de maand april van dit jaar en de vele regen in de maand mei.

De zwembadverwarming is een succes. Het water van het zwembad is begin oktober 21 graden. En dit terwijl de temperatuur 's nachts erg laag is. Vrijdag 3 oktober is het in de nacht 2 graden. De zon heeft ook nu nog overdag veel kracht en schijnt volop. Temperatuur in de schaduw 15 graden, maar in de zon voelt het zeer zomers aan.

Oktober is de maand van de wijnoogst of wel de "vendange". De kleine wijngaard van onze buren moet nog geoogst worden. Vorig jaar hebben we geholpen en ook dit jaar zijn we van de partij. Klik hier voor de rapportage van vorig jaar.

Juli 2008